Sunday, June 5, 2016

Tips minum air ketika Ramadan


PERLU TAHU!!!

Komposisi air yang diperlukan oleh tubuh :

80% berkumpul di otak
86% pada bahagian jantung  
83% belerja untuk pinggang
90% menguasi darah

Kajian Sains mendapati:

  • 1 Gelas air yang diminum sebelum tidur mampu mengelakkan strok dan serangan jantung pada waktu malam.
  • 1 Gelas air yang diminum selepas mandi membantu mengurangkan tekanan darah rendah.
  • 1 Gelas air yang diminum sebaik bangun dari tidue membantu mengaktifkan organ dalaman.





 






SELAMAT BERPUASA
 

Hubungi Umie 013.421.5713 (Whatsapp), COD sekitar Putrajaya, Banting, Nilai, Bangi
Image and video hosting by TinyPic

Friday, April 8, 2016

Pengalaman Bersalin anak sulung

Balik kerja petang semalam sempat COD set basic menyusu member kat UNITEN yang baru 46 hari berpantang selepas bersalin. dalam masa setengah jam sempat lagi Zai ceritakan pengalaman Zai bersalin baby sulungnya itu.

Sepanjang kehamilannya Zai tak mengalami alahan langsung. Untuk pengetahuan u all.. Zai ni tingginya hanya 148cm dan bersalin babynya seberat 3.5kg. Kalau ikutkan doktor, kalau kurang dari 145cm zai kena bersalin caesar atau perkataan lainnya secara pembedahan.


Mungkin bahagian Zai, dia terpaksa menahan rasa sakit selama beberapa hari untuk bersalin.

 
Zai: Saper kata bersalin tak sakit? memang sakit giler. Time jumpa doktor pun doktor pesan kat suami, "kalau isteri tengah sakit nak bersalin, jgn makan depan isteri sbnya maunya kena penampar dan terajang." 

Seriusly memang betul. Tak dapat nak gambarkan perasaan dan rasanya sakit bersalin tu..tetapi lepas jer baby keluar tu automatik rasa sakit tu hilang lepas tengok muka baby.

Pengalaman bersalin memang tak dapat nak dilupakan.. dari hari pertama sakit, keluar darah sikit then ke klinik dan doktor suruh balik rumah dulu sb bukaan baru 1cm.. keesokan harinya datang semula ke hospital sb dah tak tahan sangat dan selama menahan sakit hampir 1 hari, bukaan baru buka 3cm. Nurse bagi painkiller untuk tahan sakit sebab semalaman tak boleh tidur. Zai perlukan tenaga untuk bersalin. 

Keesokan harinya baru buka 5cm, then kena jugak dipaksa bersalin dan diberi epidural tp sakit epidural tu tak terasa tp sakitnya nak bersalin tu lebih sakit. Doktor saja provok Zai, kalau x bersalin gak kena caesar gak tp usaha gak nak meneran sampai la baby keluar.

google
 

Inilah pengalaman Zai semasa bersalin..dugaan masing-masingkan.. ini giliran Zai tp giliran umie tak tahu bila.
Dugaan lepas bersalin tak habis lagi then dugaan nak menyusukan baby pulak selepas tu. Zai pam susu just dapat 1 oz jer.. macam mana baby nak menyusu, kesian baby nak minum.

google


Disebabkan kakak Zai perrnah amalkan #alfalfa semasa menyusukan baby, then Zai pun nak try la makan alfalfa then order dari umie. Time tu Umie masih outstation di Kota Kinabalu time tu, so husband yang COD kan ke rumah nya. Alhamdulillah. dari sebelum makan alfalfa dapat 1 oz then lepas makan alfalfa dapat 5 oz susu.. alhamdulillah.




Dalam tempoh berpantang ni, ibu yang menyusukan baby ni akan cepat penat dan cepat juga lapar. Sebab itulah dia plan nak ambik #ESP sekali dan sekarang ni babynya batuk dan selsema pulak dah..nasib baik bulan ni promo #vitacPlus dan memandangkan Zai pun pengedar sah Shaklee so dia dapatlah harga promo bulan ni.


Beruntungnya ibu-ibu yang pernah melahirkan anak ni dan umie pun turut beruntung dapat mendengar pengalaman ibu-ibu yang pernah bersalin secara normal dan caesar ni.

Kalau boleh saper yang pernah ambik vitamin semasa hamil dan mengandung dan seterusnya menyusukan baby ni, jgn culas makan vitamin sesungguhnya ia baik untuk kesihatan badan dan juga baby anda.

Jika ada sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut nak tahu pasal vitamin shaklee, umie sedia membantu dan memberi penerangan stp vitamin yang anda beli dari umie.

Hubungi Umie 013.421.5713 (Whatsapp), COD sekitar Putrajaya, Banting, Nilai, Bangi
Image and video hosting by TinyPic