Thursday, December 25, 2014

BANJIR 2014

Alhamdulillah...alhamdulillah.. alhamdulillah...

Pada 16 Disember 2014 umie bertolak balik dari Kota Bharu, Kelantan jam 3 petang setelah 4 hari berada di sana. Percutian kali ni umie, husband dan ibu mertua umie menaiki kapal terbang dari Kuala Lumpur pada 13 Disember 2014, 6.30 pagi.

Banjir


Ya Allah sungguh besar kekuasaan-Mu.. Kelantan, Terengganu, Pahang dilanda banjir besar. Sungguh besar dugaan mereka.. Apabila umie tengok gambar yang di facebook Info Banjir Rantau Panjang dan kawasan sekitar Kota Bharu, sebak dan sedihnya mengenangkan mereka yang ditimpa dugaan itu.

Lebih-lebih lagi kawasan Rantau Panjang yang baru siap dengan bangunan baru dan kedai-kedai baru yang masih dalam pembinaan dah ditenggelami air.

Banjir 2014 menimpa Rantau Panjang





Banjir 2014

"Kenapa kak umie sedih tgk video tu?"

Umie tak boleh nak jawab...

Actually.. umie baru jer balik dari Kota Bharu dan ada beberapa kawasan yang umie familiar dah ditelenggami air terutamanya di kawasan bandar Kota Bharu, stadium dan Rantau Panjang.

Umie boleh imagine tempat tu.. tempat org meniaga, tempat org mencari rezeki.. sekelip mata Allah hilang nikmat rezeki itu..Masya Allah...


Moga Banjir Surut

Umie doakan semoga banjir di kawasan yang terlibat dengan banjir ini akan surut. Mari kita doakan semoga mereka selamat, redha dan sabar.




Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Monday, December 22, 2014

Kuala Terengganu Cuti-Cuti Malaysia Part 3

Assalamualaikum dan selamat pagi... Apa khabar? Moga sihat walafiat semunya.

Time ni musim banjeir di Terengganu dan umie baru balik dari Kelatan pada 16 Disember 2014. Time umie bercuti ke sana, hari sentiasa hujan jer.. tp tak lebat cuma renyai dan berpanjangan dan mlm sampailah bertemu malamnya semula..

Nasib baik time bercuti umie bawa bekalan vitamin terutamanya Vita C Plus untuk imun badan. Panadol dah lama tak telan. Biasa ambik vita c ni 2 biji tp kadang umie ambik dose lebih sikit sb kdg-kdg selalu bersin terutama sekali time cuaca sejuk.

Cuti-Cuti Malaysia Part 3

Sepanjang berada di wilayah Timur time cuti tu setiap hari hujan.. dari umie turun kapal terbang sehinggalah umie balik ke Kuala Lumpur. 

Di sebabkan dah sewa kereta, husband plan nak ke Kuala Terengganu yang mengambil masa 3-4 jam perjalanan dari Kota Bharu. Sepanjang perjalanan memang hujan renyai dan ada beberapa tempat air naik.


Umie bertolak dari Kota Bharu jam 8.00 pagi dan sampai di Kuala Terengganu jam 11.00 pagi.. Trip ke Kuala Terengganu ni adalah trip ke 2 umie sampai ke sana. Time tu umie ikut husband outstation pada tahun 2011.

Di Kuala Terengganu umie x berjalan sgt, hanya singgah di Pasar Payang. Kain kat situ memang cantik-cantik sgt. Umie pun ada beli sehelai jer batik cotton.

Umie bertolak balik ke Kota Bharu semula jam 5 petang. Dalam perjalanan pulang tu umie singgah di Pantai Rhu 10, Setiu.

Ikan Celup tepung (ICT)

Walaupun hari hujan, umie gagahkan jugak nak singgah makan ikan celup tepung ni... alhamdulillah.. kami jumpa kedai yang betul dan memang puas hati dapat makan.




Memang sangat berbaloi. Nasib baik jauh.. kalau tak tiap2 minggu umie pergi makan kat sini. umie ambik 2 ekor ikan kembung, udang 2 lidi, sotong celup tepung 3 ekor air teh o panas 3, semuanya rm68.00. Bagi umie harga tu dah berpatutan dan ikan, udang dan sotongnya still fresh sb rasanya still manis... i likeee....hihihihi

Selesai makan umie pun bertolak balik ke Kota Bharu. 

kalau ada yang baru 1st time ke Kuala Terengganu, better bertolak awal dan balik semula ke Kota Bharu pun sblm hari gelap sb bagi pengalaman umie sb umie dan husband tak familiar jalannya so beberapa kali jugak sesatnya terutama sekali kalau terjumpa bulatan. So sepanjang perjalanan memang akan selalu on Waze untuk check arah dan jalannya. Tp kadang-kadang waze ni pun pening pergi bawa ikut jalan shor cut ikut jalan kampung..heheheh

Sampai Kota Bharu hampir jam 9 mlm. So umie terus balik ke hotel nak rehat dan ready for the next trip to Rantau Panjang tomorrow morning.


Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara



Sunday, December 21, 2014

Cuti-Cuti Malaysia Part 2

Assalamualaikum dan apa khabar semua? Hopefully semua sihat. Almaklum jer la musim tak menentu dan hujan jer ni.. Jgn lupa amalkan vitamin c utk imun badan dan bulan ni memang promo Vita c Plus memang kaw-kaw murah.. 

Vita C plus ni boleh beli 6 botol dan dapat free 1 botol.. kongsi dengan kawan-kawan dan family sungguh jimat. Tak nak beli 6 botol boleh beli 2.. dapat less 5% lagi tu.. pun still jimat.

Cuti-Cuti Malaysia Part 2

Entri ni sambungan dari entri Cuti-Cuti Malaysia to Kota Bharu, Kelantan. Entri tu baru sekerat hari jer.. belum pun sampai sehari.

Actually, umie bercuti-cuti ni sb nak tgk negeri orang dan merasa makanan negeri tersebut. 1st time umie jejakkan kaki ke semenanjung adalah pada tahun 2006 dimana umie dipostingkan ke Putrajaya. 
Tak pernah pun umie buat survey makanan di semenanjung ni mengikut negeri masing-masing. Agak terkejut jugak ramai org kata Sarawakian ni tak minat pada makanan semenanjung dan pedas. Actually umie sgt suka..terutama sekali nasi kerabu dan laksam yang asalnya dari Kelantan.

No wonder la umie ke Kelantan ni nasi kerabu dan laksamnya sedap jer sb diorg memang pro masak masakan negeri diorg..hehehhe

Pasar Besar Siti Khadijah

Di Kota Bharu Pasar Besar Siti Khadijah ni antara tempat yang wajib di lawati. Rata-rata peniaga di sini adalah wanita.


1st day di Kota Bharu, umie dah melawat tapak ke pasar Besar Siti Khadijah ni. Rindunya pada tempat ni. Macam-macam diorg jual, sayur-sayuran, buah-buahan, makanan laut seperti ikan, udang, sotong.


Umie naik sampai tingkat 2 jer.. tak larat dah nak pusing. Ada yang jual barang-barang seperti periuk belanga, keropok kering, keropok lekor, asam jawa, serunding, kain batik sutera, crepe, jacquard dan banyak lagi lah dan kualiti kainnya cukup halus dan cantik.

Apa yang umie boleh simpulkan, Kelantan ni memang mewah dengan makanan. Nak cari makanan pun senang sb ramai Melayu yang berniaga. Tingkat bawah sekali pasar ni kalau nak cari kuih muih utk sarapan pagi memang byk di jual kat bawah ni.. kalau karipap pusing tu di Putrajaya rm0.50, itu pun kecik jer.. kat sini rm1.00 boleh dapat 4 ketul. Ketupat palas daging RM5 dapat 8 ketul. murah sgt dan kuih muihnya sedap. 

Kampung Kraftangan

Hari pertama di Kota Bharu ni, umie meronda di sekitar hotel jer.. hotelnya ni memang berdekatan dengan tempat-tempat bersejarah di Kelantan. Umie tak lepaskan peluang masuk ke Kampung Kraftangan. Uniknya di kampung ni, ada kedai makan. Namanya Restoran Nasi Ulam Cikgu. Restorannya ni menyediakan masakan asli Kelantan dan pelbagai jenis ulam-ulaman di sediakan. 

Kalau ke Kota Bharu jangan lepaskan peluang untuk merasa masakannya.


Husband dan ibu mertua umie berpeluang merasa masakannya dan harga pun berpatutan. Umie pulak just minum air sb kenyang lagi lepas makan nasi berlauk di Kopitiam Kita tu. masa yang sesuai untuk makan di sini dari jam 11 hingga 1 tengahari.. time ni dah makin ramai pelanggan yang datang untuk merasa masakannya. Sementara tunggu nak check in hotel.. umie duduk lepak di restoran ni memangkan cucaca mendung dan hujan renyai. Lagi pun hotelnya lebih kurang 500 meter dari restoran ni.. dekat jer.

Dah settle check in hotel 2.30 petang, umei rehart jap di hotel sb petangnya umie akan ke pantai. Salah satu pantai di Kelantan yang selalu dan menjadi Sebutan org ramai iaitu Patai Cahaya Bulan atau nama sebelum ni adalah Pantai Cinta Berahi(PCB)

Pantai Cahaya Bulan


Kali ke 2 umie sampai di pantai ni. Banyak jugak perubahannya. Ombaknya, anginnya.. tetap kuat seperti sblm ni.



Dah penat berjalan di pantai.. umie singgah minum petang jap. Sebeluk keluar dari hotel tadi umie dah telan 2 biji phytocol-st.

Balik dari pantai ni dah maghrib..plan tak nak makan nasi.. so kitaorg decide nak makan roti.. so pergi la makan roti tempayan kak ros.

Rupa-rupanya roti tempayan ni roti nan..hehehe.. tp kat sana panggil roti tempayan...
 
dah kenyang.. balik la ke hotel semula...Sampai hotel umie telan dah 3 biji lecithin dan 3 biji omega..alhamdulillah.

Segala perjalanan dipermudahkan. 

2nd day umie buat trip ke Kuala Terengganu pulak. So tunggu entri Kuala Terengganu pulak k...

Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara



Saturday, December 20, 2014

Cuti-Cuti Malaysia to Kota Bharu, Kelantan

Assalamualaikum...

Every year ada saja tempat nak pergi melancong... begitu juga dengan umie.. tak kisah la dekat atau jauh.. naik kereta atau naik flight..

Betapa beruntungnya umie kali ni sb every year kumpul duit untuk pergi melancong..alhamdulillah thn ni.. Shaklee support.. dengan duit bonus every month umie dapat 4 angka.. so boleh la pergi melancong.. tp setakat dalam negara jer.. luar negara perlukan byk prosedur kalau kerja dengan kerajaan ni sb kena declare...

Cuti-cuti Malaysia 

Tempat percutian kali ini adalah ke...

Kota Bharu, Kelantan..13 hingga 16 Disember 2014.

"Kenapa umie pilih Kelantan?"

Yess... soalan ni ramai yang tanya.. banyak-banyak negeri lain tapi Kelantan juga yang menjadi pilihan.

Kelantan adalah sebuah negeri yang bahasanya totally umie kurang faham dan ramai yang kata, kalau ke sana.. orang luar dr kawasan kelantan ni menjadi target peniaga untuk menaikkan harga barang.

Alhamdulillah...dari pandangan umie, Kelantan ni sebuah negeri yang byk dengan makanan dan penduduknya ramah..dan kalau diberi peluang.. umie nak datang lagi ke Kelantan dan inilah kali ke 2 umie sampai ke Kelantan iaitu pada tahun 2009...hampir 5 tahun.. dan umie excited nak tengok perubahannya.


Kota Bharu, Kelantan

Actually, umie dah beli tiket ke Kelantan ni pada bulan September dan dlm planning memang nak pergi bulan Disember dan umie tahu hakikatnya pada bulan tu adalah musim tengkujuh dan banjir boleh berlaku bila-bila masa.

Umie naik kapal terbang Air Asia dari KLIA2 ke Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Kota Bharu. Hujan renyai setibanya umie sampai di sana. Kereta sewa pun umie dah bookingkan sekali, begitu juga denga hotel bajet Mizwar Inn Hotel.

Mizwar Inn Hotel ni husband umie yang carikan di internet.. hotel memang bajet murah RM50/sehari, biliknya bersih dan tempatnya sungguh strategik berdekatan dengan Pasar Besar Siti Khadijah, Pasaraya Billion dan Mydin, Medan Selera, Kompleks Batik dan Kampung Kraftangan. Kalau anda nak hotel yang bajet dan strategik ni boleh try di Mizwar Inn Hotel ni.. Owner hotel pun baik dan peramah.

Kopitiam Kita

1st Day... sampai Kota Bharu pukul 7.30 pagi..Alhamdulillah.. perjalanan mengambil masa 1 jam jer naik kapal terbang berbanding naik kereta ambik masa berjam-jam...dan tiket pergi balik dari KL-Kota Bharu just RM150.00 sahaja.

Disebabkan belum breakfast.. umie dan husband dah listkan mana tempat breakfast yang sesuai dan nasib baik ada Waze yang boleh tunjukkan jalan walaupun kadang-kadang waze pun datang biul tunjuk jalan susah..hehehe


Maaflah gambarnya blur sikit sb tengah-tengah on the way ke kedai ni.. hujan renyai.. so kena jalan laju-laju..hehehhe

Sungguh memeranjatkan.. ramai giler orang.. tempat duduk penuh dan umie nampak ada beberapa org pun tengah menunggu turn nak dapatkan tempat duduk.

Biasanya pagi-pagi..kat Kelantan ni ramai yang ambik heavy breakfast contohnya macam nasi berlauk, nasi kerabu, nasi air dingin, nasi dagang. So.. umie pun tak lepaskan peluang untuk makan gak..heheh

Ni menu pilihan umie.. nasi berlauk ayam goreng. Di kedai Kopitiam Kita ni, umie dimaklumkan bahawa.. semua jenis makanan seperti nasi kat kedai ni di beli dari peniaga-peniaga terkenal di Kelantan.



Ini pulak roti gula majerin.. disebabkan masih hujan lebat.. umie orderla extra roti ni sementara tunggu hujan teduh.
 
 Ini pulak roti titab.. ni ada kat Kota Bharu jer... 
husband kata rasanya manis.. roti bakar, ada seri kaya dan telur separuh masak di atasnya.
Roti titab ni antara menu yang glamour di Kopitiam Kita ni.


Hari pertama umie dah makan heavy macam ni. Nasib baik hari tu umie dah bawa bekal vitamin seperti omega, lecithin, alfalfa, vita c plus, phytocol-st, dan ostematrix.

Setiap kali lepas makan, kena telan vitamin.. ohhhh.. no wonder la berat makin naik mendadak.. nasib baik perginya 4 hari.. belum lagi 1 minggu.. ada lagi makanan yang umie tak sempat nak rasa lagi.. maybe lain kali boleh pergi lagi ni..hehehhe

1st day dah panjang mcm ni entrinya..baru separuh hari...separuh lagi umie sambung lain kali k sb ada beberapa gambar umie ak tunjuk kat u all nanti.

Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara




Monday, December 1, 2014

Berakhirnya Promo Omega Guard

Promo Omega Guard

Alhamdulillah.. dah berakhir dah promo Omega Guard tahun 2014.
Umie pun baru settlekan semua Omega Guard yang di order pada 27 November 2014 dan brg sampai pada 28 November 2014.. tp umie tak dapat nak p ambik di Gdex sb masih bercuti di Sarawak.

So hari ni 1.12.2014 baru sempat nak pergi ambik kat gdex.. itu pun lepas balik kerja.
Alhamdulillah... dah settle dah 9 bungkusan barang nak pos esok...





Rasa seronok pulak buat bungkus membungkus ni.. kalau la tiap-tiap hari boleh bungkus brg nak pos kepada customer.. sambil-sambil tu kita doakan moga dia sihat dan dilimpahkan rezeki...aamiin...

Omega Guard Promo umie pun tinggal 2 botol jer lagi.

Berakhirnya Promo Omega Guard

Esok settle pos barang di Pos Laju Bangi.. so.. dah habis dah promo Omega Guard ni... rasa sedih la pulak promo omega guard ni dah habis... macam ramai lagi jer yang tak tahu tentang kewujudan promo omega guard ni..

Beli 6 botol free 1.. so dapat 7 botol

Beli 2(twinpack) dapat 5% diskaun pulak tu..

Semuanya menjimatkan..

Nak Join Mendaftar Shaklee


Nak lagi jimat.. pada pengguna Shaklee yang belum menjadi ahli(pengedar sah Shaklee)..wajib untuk mendafter sebagai ahli sb banyak benefit@faedahnya apabila menjadi ahli..

Pada yang nak join dalam group Shaklee umie... amat digalakkan dan di alu-alukan.. yuran pendaftaran pun murah jer.. RM65... kos penghantaran member kit ke Semenanjung RM10 dan luar dari kawan Semenanjung RM20.

Nak tahu lebihlanjut boleh hubungi umie seperti yang tertera di bawah ni...

Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Saturday, November 15, 2014

Shaklee Branch Kuala Lumpur Sri Rampai





Kuala Lumpur
No. 32, Jln Rampai Maju 3,
Taman Sri Rampai, 53300 Kuala Lumpur.
Telefon : 603-4142 1067
Fax: 603-4142 1027
Hubungi :
Ida ( Penyelia Cawangan)

Umie pernah 1 kali jer ker Shaklee ni.. 
1st time pergi sesat la jugak..hehehe...

tp nampak mcm suami suka gak nak ke sini tp dah memandangkan nak sampai ke branch ni dari Putrajaya pun jammed.. so selalu ke Pinnacle Sunway jer la.. sb ikut tol dan jalan pun ok...

kalau nak walk in ke Shaklee Branch ni boleh la rujuk masa bukanya..

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.

Sabtu (Pertama & Ketiga)
10:00 a.m. to 7:00 p.m

Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara


Friday, November 14, 2014

Masker Alfalfa

Alhamdulillah... dapat juga mengupdate blog setelah beberapa minggu tak berupdate.

Shaklee

Alhamdulillah... sejak akhir-akhir isu Shaklee memang hangat jadi bualan org ramai.. terima kasih kerana mempopularkan Shaklee sekali lagi.. so tak perlula umie nak ulaskan pasal perkara tersebut..

Kes Mealshakes yang dikatakan dedak ayam, vivix yang overclaim, omega tak sesuai utk dos kanak-kanak, Esp protin soya yang x bagus utk kulit dan propaganda Yahudi, dan alfalfa yang x sesuai utk dijadikan masker dan dikaitkan dengan pengedar Shaklee yang tak ada ilmu.

Terima kasih sekali lagi kerana mempopularkan produk Shaklee dengan  Free Of Charge.. dan sekarang makin ramai yang ingin mengetahui keberkesanan produk tersebut. Family umie yang secara tegarnya pengguna VIVIX SHAKLEE. Itu bukan overclaim sebenarnya tp testimoni yang betul-betul berkesan.

Alfalfa

Alfalfa adalah sejenis herba yang berakar tunjang. Kedalaman akar alfalfa dapat mencapai 2-4 meter ke dalam tanah. Tinggi pokok alfalfa adalah 30-120cm dan daunya tersusun 3.





Kenapa Umie Makan Alfalfa

Untuk pengetahuan u all.. kulit umie bukan yang halus mulus dan mengalami masalah jerawat dan hormon tak balance. Umie makan alfalfa ni nak detok.. after lepas detox tu barulah jerawat kurang dan skrg jerawat pun segan nak munculkan diri... lagipun umie kulit yang sensitif dan tak boleh nak guna apa2 produk yang kuantiti bahan kimia yang byk.. so Shaklee ni dapat settlekan masalah umie.

Masker Alfalfa

Seperti yang digempar gempurkan oleh admin sebuah fb page yang pasal alfalfa tu...
umie sendiri pun menggunakan alfalfa untuk dijadikan masker..

Kalau umie sendiri yang tak pernah try... umie pun tak akan suggestkan pada org lain mengenai masker ni. Sebagai Pengedar Sah Shaklee, hampir semua vitamin umie dah pernah try dan sebab itu umie suggestkan Shaklee pada ahli keluarga umie. Masker ni umie xbuat hari-hari.. kalau rajin umie buat..hehehe...

So..kalau ada yang berminat nak buat masker ni boleh la pm umie.. nak try kesannya...

Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara


Wednesday, October 29, 2014

Giveaway Contest Produk Shaklee Pilihanku

Assalamualaikum

Umie nak buat satu contest giveaway khas untuk anda terutamanya pada anda yang belum pernah mencuba produk shaklee. Beberapa cara dan syarat untuk anda apabila menyertai giveaway ini.

Tujuan giveaway ini dianjurkan adalah untuk mengetahui produk shaklee yang mana 1 yang anda teringin sangat nak cuba dan terbantut untuk mencuba kerana harga produk tersebut. Dengan adanya giveaway ini umie akan beri peluang kepada anda untuk meluahkan perasaan anda yang teringin untuk memiliki produk tersebut.



Syarat Penyertaan:

1. Buat entri khas dengan tajuk "Giveaway Contest Produk Shaklee Pilihanku"
2. Isi kandungan entri:
 - Produk Pilihan Anda
 - Apakah khasiat produk sehingga anda memilih produk tersebut
 - Harapan kepada penganjur untuk memilih entri anda.
3. Penyertaan terbuka kepada semua yang belum pernah menjadi ahli shaklee..
4. Boleh menghantar seberapa byk penyertaan melalui facebook atau blog.
5. Wajib Like Fb Page Athiyyah Hannani dan follow blog ini supaya anda menerima maklumat mengenai pemenang contest dan giveaway seterusnya.
6. Copy gambar Giveaway di entri blog anda semasa membuat entri dan setelah menyertai, anda perlu mengisi maklumat tersebut Borang Penyertaan

Saat di tunggu apabila menyertai giveaway adalah HADIAH
 1. Pemenang tempat pertama mendapat barang bernilai RM100.00
 2. Pemenang tempat kedua mendapat barang bernilai RM60.00
 3. Pemenang tempat ketiga mendapat barang bernilai RM40.00

Pemenang giveaway ini adalah dipilih berdasarkan kandungan entri dan info yg bagus mengenai produk. Sebarag soalan boleh menghubungi umie melalui WhatsApp/Line/WeChat/Telegram 013-4215713.

Giveaway contest ini bermula dr sekarang sehingga 14 November 2014 jam 12.00 tengah mlm. Pengumuman pemenang akan dibuat pada 16 November 2014.

Selamat Ber'Giveaway' semua..



Wednesday, October 15, 2014

Selamat Hari Lahir Ayah

Selamat Hari Lahir Ayah


Hari ini hari lahir ayah umie yang ke 79 tahun.
Lahir apda 15 Oktober 1935*

Moga ayah diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur.

Ayah umie adalah pesakit stroke.
umie pernah ceritakan sebelum ni mengenai ayah umie yang minum vivix untuk strokenya.

VIVIX Untuk Ayah



*bukan tahun sebenar, kalau ikutkan lebih tua dari tu.



Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara



Tuesday, October 14, 2014

Jerawat dan Hormon

Entry khas untuk anda yang mengalami masalah JERAWAT

Setiap wanita ingin cantik dan tidak semua orang dilahirkan wajah yang cantik dan sempurna.
Wanita ni sifatnya nak lebih cantik daripada orang lain. Wajah yang cantik itu satu pinjaman semata-mata dan bila-bila masa Allah swt boleh tarik balik keistimewaan itu. Perlu rasa bersyukur di atas setiap anugerah yang Allah swt bagi cantik atau tidak.



Baru-baru ni umie dapat customer baru yang mempunyai masalah jerawat. Jerawat pada dirinya agak kronik sebab sebelum ni kulit mukanya licin dan tiada jerawat. Selepas keguguran anak ketiga, dia mengadu jerawat yang datangnya entah dari mana merebak bagai satu virus pada muka dan beliau pun menghantar gambar pipinya yang berjerawat tu pada umie. Mukanya ditumbuhi jerawat besar merah-merah dan parutnya hitam..apabila di picit je keluar nanah dan berbau busuk.

So, dengan pengalaman umie dengan masalah kulit berjerawat ini, umie kongsikan beberapa suplemen yang boleh beliau amalkan.

Detox Toksin Dalam Badan dan Sembuhkan

Untuk permulaan umie suggestkan beliau untuk detox dengan alfalfa. Tujuannya agar apabila toksin telah dikeluarkan dari badan, maka vitamin akan cepat bertindak dan cepat serap pada badan.

Pada pemulaannya, beliau kerap kencing dan masuk minggu ke dua jerawat mulai naik lagi..kerap kencing dan jerawat mulai naik ini adalah disebabkan oleh krisis penyembuhan di mana suplemen tersebut beritndak terhadap badan beliau. Apabila jerawat mulai keluar, itu adalah satu pertanda yang baik bahawa suplemen tersebut bertindak balas.



Alfalfa juga boleh melawan alahan memandangkan beliau memang elergik kepada makanan laut.

Beliau juga mengamalkan pengambilan Vitamin C plus yang bertujuan untuk memperbaiki kulit dan kesan parut dari jerawat. Vita C ini dapat memulihkan dan meransang pembentukan kolagen. Ia juga dapat mencerahkan kulit, melambatkan penuaan dan menyekat pembetukkan pigmen yang menyebabkan jeragat.


GLA Shaklee Untuk Masalah Hormon

Memandangkan beliau pernah keguguran sebelum ini punca jerawat tersebut adalah disebabkan oleh masalah hormon. Umie pun pernah mengalami krisis jerawat yang teruk dan doktor pun mengesahkan bahawa umie mempunyai masalah hormon tak stabil, mudah stress, selalu tidur lewat malam dan juga disebabkan diet yang tidak teratur.

Alhamdulillah... setelah mendapat ID Shaklee... GLA adalah salah satu produk pertama yang umie amalkan. dan umie kongsikan juga masalah jerawat yang melanda umie sebelum ini.



GLA Shaklee ini diekstrak dari bunga Borage (bunga purple biru)yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO. Sebenarnya GLA Shaklee byk kelebihannya dari EPO yang berada di pasaran. Walaupun fungsinya agak sama tetapi EPO dihasilkan dari bunga Evening Prime Rose (bunga kuning) sahaja berbanding GLA yang lebih 3 kali ganda berkesan dari EPO.


Bagaimana GLA Complex Bertindak Dengan Jerawat?

GLA Complex ini dapat mengawal selia hormon dalam badan terutamanya hormon estrogen dan testosteron yang masing-masing ada pada badan wanita dan juga lelaki.

Masalah jerawat ini bukan sahaja di alami oleh kaum wanita bahkan lelaki pun turut mengalaminya termasuklah remaja lelaki dan wanita yang baru akil baligh.

Masalah kulit berjerawat akan menyebabkan kulit muka akan menjadi kasar, berminyak, kemerahan dan menyebabkan rasa keyakinan pada diri akan berkurangan. Ini akan menyebabkan anda akan kurang bersosial, sanggup membatalkan janji temu bersama-sama rakan di luar mahupun jiran tetangga. Ada yang sanggup untuk berkurung diri di rumah dan enggan berjumpa dengan orang ramai.

GLA Shaklee ini akan bertindak untuk mengurangkan imflamasi kulit, kegatalan dan kulit kering. Wajah akan menjadi lembap dan jerawat akan kecut. Umie telah menerima Whatsapp dari customer umie yang mengamalkan Alfalfa, Vita C dan GLA Shaklee beliau.


Umie rasa happy apabila menerima mesej daripada customer awal pagi. Alhamdulillah, umie memeng sentiasa mendoakan customer umie untuk pulih dari penyakit mereka dengan izin Allah swt.

Kepada anda yang mengalami masalah jerawat dan telah bertukar-tukar produk dan resultnya masih sama dan makin berlarutan, anda boleh mencuba Alfalfa, Vita  C dan GLA Shaklee. Untuk penerangan lanjut mengenai produk tersebut, boleh hubungi umie.

Sama-sama kita ikhtiar moga diberi kesembuhan..aamiin...



Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Monday, October 13, 2014

Pemberian Susu Ibu Versus Penyusuan Susu Ibu

Yes, puan mengandung


Apabila anda disahkan mengandung oleh doktor mesti anda telah bertekad untuk menyusukan anak anda sepenuhnya. Sungguh bertuah kepada anda dimana Allah mengurniakan anak dan memberikan penyusuan sepenuhnya kepada anak tersebut.

Selama 9 bulan mengharungi dengan penuh kesabaran, menyiapkan diri bagi menjadi seorang ibu yang terbaik. Sebaik sahaja bayi anda dilahirkan dan diletakkan di atas dada, suatu keindahan yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Mulut kecil bayi menghisap payudara, dan inilah permulaan terhebat dalam kehidupan baru yang anda alami dan tidak semua orang akan alami.


Susu Ibu

Susu ibu adakah hadiah terbaik yang dapat ibu bapa berikan kepada anak mereka tanpa bayaran modal. Modalnya hanya ilmu dan kasih sayang. Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi, bukan sahaja fizikalnya, malah yang lebih penting untuk emosi dan rohaninya.

Mamalia dan Penyusuan

Manusia antara mamalia paling primitif semasa dilahirkan. bayi manusia tidak perlu terus berjalan ataupun menjaga dirinya sendiri. Mereka juga tidak memerlukan susu yang tinggi lemak dan protein bagi mengimbangi suhu badan dan memperkuatkan otot. Dua tahun pertama selepas kelahiran adalah tempoh kritikal bagi perkembangan otak yang optimum. Susu ibu mengandungi asid lemak dan laktosa yang sangat penting demi pertumbuhan otak bayi.

 

Pemberian Susu Ibu Versus Penyusuan Susu Ibu

Penyusuan susu ibu bukanlah semata-mata memberikan susu ibu kepada anak, malah lebih dari itu. Pemberian susu ibu adalah simbol kasih sayang dan jaminan keselamatan. Disamping keghairahan ibu-ibu memerah susu untuk dijadikan stok susu, penyusuan terus dari payudara tidak wajar diabaikan.

Hubungan penyusuan pada payudara memberi kesan mendalam kepada anak. Interaksi ibu dan anak penting bagi menjamin tumbesaran emosi dan psikologi yang seimbang kepada kedua-dua ibu dan anak.

Tanda-Tanda Awal Bayi Memerlukan Susu

Sebagai seorang ibu haruslah memerhatikan pergerakan anak bukan melihat kepada jam masa sepatutnya anak itu ingin menyusu. Perhatikan tanda-tanda awal bayi bersedia menyusu:

1. Badan bayi bergerak-gerak
2. Bayi menggerakkan tangan ke mulut dan kadang-kadang meghisap tangan
3. Mulut bayi terbuka dan seolah-olah sedang menghisap sesuatu
4. Mulut bayi tercari-cari puting apabila disentuh

Tanda-Tanda Bayi Mendapat Susu Secukupnya

Tanda-tanda bayi mendapat susu yang cukup dapat kita lihat seperti berikut:

1. Bayi kelihatan kenyang dan tenang selepas menyusu. Biasanya bayi tertidur dan melepaskan sendiri payudara ibu.
2. Kulit bayi tegang dan lembap
3. Berat bayi bertambah mengikut umur

Penyusuan Selama 2 tahun

Baru-baru ini customer umie mengadu yang susunya semakin berkurangan dan anaknya baru  9 bulan. Kalau ikutkan nak menyusukan anak sehingga 2 tahun. Lagi pun anaknya adalah anak sulung.
Umie telah mengesyorkan kepada beliau dengan Set Menyusu Shaklee dan memandangkan beliau selalu penat dan susunya kurang.


Dengan adanya Set Menyusu ini dapat membantu beliau untuk kembali bertenaga, menghasilkan susu yang banyak, berkhasiat dan pekat. Dengan berbekalkan vitamin ini susu beliau mengandungi nutrien yang mencukupi untuk belian dan juga anaknya. Payudaranya juga cepat penuh setelah susu di pam.

Betapa pentingnya penyusuan susu ibu kepada anak sehingga 2 tahun supaya anak mendapat nutrien yang mencukupi, sihat, aktif dan bertenaga.

Walaupun umie belum berpeluang merasi saat manisnya menyusukan anak.. tp pengetahuan umie dalam memberi pendedahan secara teori kepada customer umie dan beliau telah mempraktikkannya, alhamdulillah..beliau berjaya dengan izin Allah swt untuk menghasilkan susu yang byk dan beliau sangat gembira.

Allah belum memberikan rezeki anak kepada umie tp Allah swt berikan anda untuk umie bantu anda. Selain adanya suplemen, umie juga membeli buku untuk pengetahuan umie sendiri mengenai penyusuan. Buku tersebut umie beli dari kawan ofis yang berkaitan dengan Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu dari Dr. Faridah Idris. Buku tersebutlah rujukan yang umie gunakan untuk membantu anda yang memerlukan. 

Sebarang consultasi lebih lanjut dan persedian untuk anda yang ingin menyusukan anak secara eksklusif selama 6 bulan dan diteruskan sehingga 2 tahun, boleh kongsikan kepada umie untuk umie bantu anda.




Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara



Thursday, October 9, 2014

Magic Session Magika Cery Si Kelip-Kelip

Alhamdulillah..settle sesi coaching bersama Kak Cery, Khamis (2.10.2014) minggu lepas.
Tak pernah bermimpi pun nak g coaching bersama beliau dengan beberapa member yang lain...

Member yang join tu adalah dari susur galur dari Master Laila, Master Zahirah@Ira.. umie pula adalah side line, level ke 6 bawah kak cery..

Seronok sangat dapat face to face bercoaching bersama beliau.. Group Jutawan Shaklee adalah di bawah pimpinan beliau..


Adakah umie akan jadi salah seorang Jutawan Shaklee seperti beliau?? 
(tolong doakan yer...aamiin)


 Thanks kak Raihanah sb jemput umie utk join group coaching ni..
Coaching pada hari tu memnag cukup best, rupa-rupanya tak semua benda kita dah buat..
mesti ada jer tak buat... Bak kata kak cery, tampar muka sampai sedar...hehehhe

nak jadi seorang yang hebat.. kena banyak membaca... 
benda ni umie akan sentiasa ingat.. 
baca al-Quran wajib..nak bagi otak ni connect dan berkembang lagi dan baca tafsir al-Quran baru faham maksudnya..

kalau ikutkan sesi coaching hari tu 1 jam jer.. start pukul 240 petang then habis jugak pukul 430 petang.. alhamdulillah.. byk jugak ilmu dibawa balik dah kongsikan dengan anak-anak buah shaklee yang lain... sepaya ilmu tu boleh digunakna untuk org lain..

Sebulum balik, kak Cery bagi souvenir
buku nota Magika Cery Si Kelip-Kelip, pen Jutawan Shaklee, pen Faizland, calculator, dan gelang yang dia beli dari Sabah.


 umie dapat extra gift sebab effective pada bulan lepas.
Lotion Himalaya Blue

Actually, umie ni jarang guna lotion..
kalau guna..guna kejap jer..
tp dah dapat hadiah dari org ni nak guna hari-hari.. 
sedap pulak baunya sb ada kandungan green tea.. tu yang sedap baunya tu..hehehe...


so.. sblm bertolak balik.. ambik gambar dulu bersama mentor Cery Si Kelip-Kelip
Hopefully ada next session lagi bersama beliau..in Shaa Allah..


Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Wednesday, October 8, 2014

Kolestrol??.. Oh TIDAK

Raya.. ramai yang makan ikut sedap tekak..
bertambah-tambah lagi.. lagi la makan macam-macam jenis daging..
boleh makan daging tp berpada-pada.. sekali makan ikut kuantiti yang sepatutnya dan bukan makan sb takut makanan tu habis di makan oleh orang lain.hehehe..

jgn tak tahu.. ada kawan fb umie kena hantar ke klinik sb tekanan darah tinggi dan doktor pun geleng kepala sb tekanan darah naik mendadak.. 

Anda pernah terfikir tak, macma mana keadaan lemak dalam badan kita.. cuba tengok gambar yang umie post kat bawah ni

 ni adalah contoh lemak pada daging.. 

ni keadaan bila lemak pada daging yang kita makan sblm di panas kan atau kata lain dalam keadaan sejuk..
apabila dipanaskan lemak tersebut akan dicair..

anda cuba bayangkankan jika lemak-lemak ni menempel di salur darah kita,


 lemak-lemak ni boleh jadi kolestrol yang akan block salur darah kita.
dari itu byk la penyakit seperti stroke, serangan jantung yang berlaku secara tiba-tiba.

Kita sendiri pun tak akan tahu paras kolestrol jika kita tak buat check up di klinik atau hospital.

bintik2 di sekeliling mata, tangan kebas-kebas, nyeri pada dada sebelah kiri..
inilah tanda-tanda kolestrol tinggi dalam badan.. cepat-cepatlah jumpa doktor.

kalau tak pun amalkan suplemen untuk block kolestrol dalam badan supaay x lekat dalam badan.

Suplemen yang dicadangankan adalah Omega Guard, Lecithin, Herblax dan Phytocol 
suplemen-suplemen ni pun umie amalkan jugak..

saper tak sayang pada badan diri sendiri kan... Anda bagaimana?


 
Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Tuesday, October 7, 2014

Makan-Makan Raya

Salam Aidiladha

hari ni 3nd day raya..masih ada yang raya lagi?
hari ni last day cuti sekolah dan mungkin ada yang masih menyembelih lembu dan kambing kan..

tahun ni umie tak dapat pun makan daging korban.. sb tak ada kat rumah.. keluar g beraya...
tp umie dah siap2 la masak makanan raya
ada kuah kacang, roti canai, nasi impit, ayam masak merah, sup tulang dan daging lembu..
menu banyak tp yang makannya 3 org.. 2 hari berturut-turut menghabiskan makanan tu..hehehe
Alhamdulillah, tahun ni umie beraya di rumah umie sendiri di Banting.. 1st time okay..
tahun-tahun sblmnya balik ke Batu Pahat

Awal dah sampai di Maskid KLIA
dari rumah dalam 10-15 minit jer...sblm pukul 730 dah sampai..

nak dijadikan cerita..dan dalams ejarahnya mak mertua umie kata, inilah 1st time dia solat raya 2 kali
Pak Imam tertinggal 5 kali takbir nak baca pada rakaat kedua.. dia terus baca alfatihah dan surah lain.. dah selesai 2 rakaat tu.. kami pun solat lagi sekali dengan tertib yang betul...alhamdulillah.. selesai
makanan wajib time raya di Sarawak
 Balik rumah terus menjamah makanan yang umie masak sendiri..
roti canai dan kuah kacang adalah makanan favourite umie kalau time raya..
makanan wajib bagi umie.. kalau raya kat Sarawak ni memang wajib ada..

dah settle makan rumah sendiri.. umie pergi beraya pulak rumah kakak ipar di Taman Melati..sempat gak la merasa makanan lain yang umie x pernah rasa..
makanan org Bugis
 ini namanya BURASAK atau ada yang panggil BURAS
my family in law asal Melayu dan Banjar.. tp Burasak@Buras ni makanan Bugis
time perayaan jer memang ada menu ni kalau org Bugis..
Burasak ni diimport dari Pontian by Pos laju..hehehe... jauh tu dtg KL..
Air tangan Ogy Ahmad Daud
 Ini pulak Sambal Goreng Saadiah dari air tangan Ogy Ahmad Daud
sambal ni sedap.. lauk dalam sambal ni ada paru, hati, udang, daging semua dicampur sekali
sambalnya pedas dan sedap..

Ni umie makan kat rumah kakak ipar...hehhehe


Disebabkan sup tulang tak habis lagi.. so sambung makan 2nd day raya..heheh
memandangkan duduk rumah jer.. 
husband umie memang suka makan sup-sup ni.. 
dan sblm makan.. umie dan husband dah siap-siap telan phytocol-st untuk block kolestrol.

Time raya gini la kita makan makanan macam-macam..
sedar tak sedar berat badan dah makin bertambah.. 
timbang time ni memang xda apa.. try timbang 2-3 hari lagi.. tengok jarum bergerak atau tak..hehehe

So, cadangan umie.. cadangan set slim ni bagi yang suka makan, kuat makan, nak maintain slim..
banyak dah testimoni yang berjaya guna set ni..

kalau nak consultation percuma dari umie, boleh jer contact nombor yang tertera kat bawah ni k...

No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara




Monday, October 6, 2014

Happy birthday to me...

Banyak entri nak buat tp memandangkan selalu tertangguh dan dalam status draf jer dlm blog..
so hari ni umie nak marathon  mengupdate blog.

ni masih lagi cerita pasal 1st Oktober

1st Oktober 1981
now dah 33 tahun

Balik dari Shaklee...lepas hantar brg kawan di Petaling Jaya, umie terus ke KL..
Memandangkan hari tu birthday umie.. palan makan apa? nak makan apa? pun dah tak da idea sb every year buat benda yang sama.. angka pada umur semakin meningkat..

so seperti biasa g makan kek di Secret Recipe Maju Junction


ni kek Chocolate Ectasy
umie tanya kenapa namanya ectasy?
waiter tu kata sb dia byk dengan coklat...hehheh



dah tak tau nak makan apa.. makan jer la cordon bleu

pizza

 dan tak lupa dapat card dar my husband..
dia kata nak bagi bunga tp kedai tpt dia selalu beli bunga every year tu tutup pulak.. 
orgnya xda kat kedai.. so.. thn ni no bunga rose...
tp yang penting husband ingat birthday i kan..hehehhe

dah makan banyak2 gini.. sblm keluar rumah dah siapd ah telan phytocol.makan mcm-mcm kalau keluar dua dengan hubby.. nak makan apa-apa boleh je makan..

balik rumah terus makan omega, lecithin dan malamnya sblm tido telan herblax untuk flush everything yang umie makan yang penuh dengan kolestrol, lemak dan sebagainya..




Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara