Friday, July 18, 2014

Shaklee Menyumbang Kepada Israel


Assalamualaikum...

Bualan Ramadhan byk dugaannya, isu GAZA, MH17 yang baru terhempas dan isu produk israel yang dikaitkan Shaklee pun terlibat sama dalam menyumbang kepada Israel.

 Shaklee

Umie salah seorang pengedar sah shaklee hanya berdiam diri walaupun pada hakikatnya umie sebagai pengedar pun turut terasa hati dengan tomahan oleh sesetengah pihak yang mengatakan shaklee menyumbang kepada israel. kalau betullah Shaklee menyumbang apa buktinya dan Shaklee sendiri pun dah keluarkan kenyataan mengenai perkara ni..



Shaklee Menyumbang

Sebenarnya, Shaklee tidak menyumbang kepada Israel melainkan pengedar itu sendiri yang ingin menyumbang kepada Israel.. Seperti keadaan umie juga, kalau umie rasa nak sedekah kan sebahagian pendapatan shaklee ke mana-mana pusat kebajikan, rumah orang tua dan anak yatim, semua tu tak salah. begitu jugak dengan blog Keneseth Israel (KI) yang menyumbang kepada Israel terpulang lah kepada dia. 

Shaklee Menyumbang Kepada Israel

Company Statement ni umie kena buat entri ni jugak sb boleh buat rujukan di masa hadapan. Manalah tahu kan.. timbul lagi isu ni.. Setiap kali peperangan di GAZA, mesti isu ni timbul sehinggakan Shaklee pun dah keluarkan kenyataan mengenai masalah ni. Saya sebagai pengedar sah Shaklee tak akan melatah dengan cepat kalau isu ni keluar byk kali sb Shaklee dah keluarkan kenyataannya sendiri dan upline umie pun dan jelaskan perkara ni.

Moga dengan kenyataan dari Shaklee ni boleh membuka mata seluruh rakyat Malaysia dan moga makin ramai yang akan join shaklee untuk memperbaiki taraf hidup dan membantu orang lain menjadi lebih sihat. Kalau anda rasa selepas membaca statement ni nak join shaklee bersama umie.. boleh hubungi umie.

Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara





Tuesday, July 15, 2014

Masalah Kolestrol Tinggi 6 Juta Warga Malaysia


Kolestrol

Kolestrol merupakan bahan lemak yang terdapat dalam saluran darah dan kesemua sel-sel badan. Ia merupakan komponen tubuh yang penting untuk pembentukan sel membran, hormon, hempedu dan tisu-tisu lain dalam tubuh.

Dua Sumber Utama Kolestrol dan Dua Jenis Kolestrol

Kolestrol dihasilkan secara semulajadi oleh hati anda tetapi ia juga boleh diperolehi dari makanan harian anda. Kolestrol yang anda makan akan meningkatkan paras kolestrol darah anda. Kandungan Koelstrol darah yang terlalu tinggi akan meningkatkan risiko penyakit jantung dan angin ahmar(stroke).

kolestrol




Terdapat 2 jenis kolestrol dalam darah iaitu:
1. HDL (High Density Lipoprotein) dikenali sebagai kolestrol "baik"
2. LDL(Low Density Lipoprotein) dikenali sebagai kolestrol "jahat"

Apakah penyebab Utama Tinggi Kolestrol?

Makanan Malaysia yang tinggi lemak serta berkalori, adalah di antara punca terjadinya masalah tinggi kolestrol.
Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan pengambilan kolestrol tidak melebihi 300mg sehari; bagi mereka yang mengidap penyakit jantung hendaklah mengehadkan pengambilan koelstrol daripada 200mg sehari.

Abg kandung umie pun mengidap penyakit jantung dan koelstrol tinggi. Ayah umie yang stroke pun mengalami masalah jantung juga.

roti canai, satay, char kway teow, nasi lemak

Bayangkan jika anda makan semua menu seperti di atas ni setiap hari.. sarapan pagi nasi lemak, makan tengahari mee atau char kway teow, minum petang roti canai dan makan malam pula satay bersama nasi impit. 
Makan roti canai, nasi lemak dan char kway teow dah mengandungi 789mg kolestrol dan letak melebihi jumlah pengambilan kolestrol seharian.

Petua Merendahkan Paras Kolestrol Darah Secara Semulajadi

  • Amalkan pemakanan seimbang, rendah lemak tepu dan tinggi serat larut.
  • Lakikan senaman lebih kerap
  • Turunkan berat badan
  • Institut Mesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan penambahan Fitosterol ke dalam diet harian anda bagi menurunkan paras kolestrol secara semulajadi.

Adakah anda salah seorang dari  6 Juta Warga Malaysia yang menghadapi Masalah Tinggi Kolestrol??

Kandungan koelstrol yang tinggi dalam darah menyumbang kepada masalah kesihatan yang serius di manan ia boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia, dan dalam jangkamasa panjang ini akan memberikan impak negatif terhadap kesihatan jantung dan fungsi kardiovaskular.

Dalam family umie.. ayah dan abg umie pernah menghadapi serangan jantung. Memang perlu beringat untuk ambik makanan supaya tiada lagi kes serangan jantung dalam family khususnya dalam pengambilan makanan yang berkolestrol tinggi. 




 
Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Sumber Rujukan:


Wednesday, July 9, 2014

Yang Pergi Tetap Akan Pergi

Assalamualaikum...
Salam Ramadhan....11 Ramadhan.. Perginya tidak akan kembali...

Semoga arwah nenek bersemadi dengan tenang dan dicucuri rahmat..aamiin...


Hari ni umie dapat perkhabaran kematian...
nenek umie dah meninggal.. dia jer nenek yg umie ada...
memang nenek dah sakit dah dua lebih sb sakit tua...
dan hari ni beliau dah menghembuskan nafas terakhir..
tp umie xdpt nak balik...

umie mendoakan dari kejauhan agar rohnya bersemadi dengan tenang di sana nanti...
moga dosa-dosanya diampunkan...




Tuesday, July 8, 2014

Phytocol-ST Shaklee

alhamdulillah... 
moga apa yang umie share di sini belum terlambat lagi umie nak berkongsi mengenai Phytocol-ST Shaklee yang telah diperkenalkan pada bulan jun 2014.

Phytocol-ST Shaklee adalah formula proprietari yang membekalkan 2,000mg fitosterol(diperolehi pada tumbuhan sahaja) setiap hari.
Istimewanya Phytocol -ST Shaklee ni adalah rumusan mantap daripada beberapa jenis fitosterol, membekalkan 2,000 mg fitosterol tumbuhan setiap hari, menepati 100% keperluan harian fitosterol yang disyirkan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) dan tiada tambahan pengawet, pewarna perisa atau pemanis

Untuk memperolehi 2,000mg fitosterol, pertimbangkan dahulu makanan yang anda pelu ambil setiap hari.

sesuai untuk kolestrol tinggi
sanggup ker nak makan byk ni then nak samakan dengan dengan 2,000mg fitosterol..lagi2 la umie ni bukan jenis yang suka makan sayur.. lagi-lagilah tomato..eee... tidak boleh nak telan..bagi mcm mana pun.. dalam burger ker.. boleh masuk mulut tp boleh asingkan guna lidah dan tak akan kunyah..hehehhe.. sanggup ker..?

walaupun anda kata hari-hari makan sayur.. tp kuantitinya sama x dengan jumlah untuk mencukupkan 2,000mg fitosterol? sb itulah kenapa makanan tambahan seperti suplemen shaklee contohnya boleh membantu mencukupkan khasiat dlm makanan harian kita...

Apa itu fitosterol Pyhtocol-ST Shaklee?

Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan) ditemui dalam membran sel tumbuh-tumbuhan. ia juga boleh ditemui dalam kuantiti yang kecil dalam pelbagai tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijiran. Dianggarkan 200-400mg sterol tumbuhan dan kebih kurang 50mg stanol tumbuhan kita makan setiap hari.

Phytocol-St ni untuk apa sebenarnya????

Phytocol St ni sesuai utk anda yang ingin menjaga kesihatan terutamanya yang melibatkan kolestrol tinggi...
untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kolestrol tinggi ni.. umie akan buat entri khas utk kolestrol okay...

moga sedikit sharing daripada umie ni akan membantu anda untuk menjaga kesihatan dan mengambil makanan tambahn/vitamin untuk kesihatan anda


 
Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara




Monday, July 7, 2014

Mari Berzakat

Alhamdulillah..
Di hari ke 7 Ramadhan.. umie dan husband dah bayar zakat untuk zakat fitrah untuk tahun ni...
selain dari membayar zakat fitrah.. umie dah minta ustaz di PPZ Presint 9 tu untuk kirakan sekali zakat pendapatan dan zakat perniagaan umie...

1st sekali minta ustaz tu kirakan zakat untuk pendapatan dah ditolak tambah.. dapatlah dlm RM310.00 utk zakat pendapatan tahun lepas..
Memandangkan umie dah startbuat bisnes Shaklee ni dari Januari tahun lepas.. umie pun mintalah ustaz tu kirakan untuk potongan zakat perniagaan pulak...

ustaz tu macam tak percaya pulak umie sebut keseluruhan pendapatan shaklee tahun lepas RMxx,xxx.00..dah di explain baru ustaz tu fhm kenapa byk tu sb Shaklee ni bagi komisyen.. dan komisyen umie utk thn lepas adalah byk tu... setelah di tolak, di darab dan dibahagi.. dapat byr RMx,xxx.00...alhamdulillah lega rasanya lepas buat bayar zakat tersebut.. 
moga segala harta yang diperolehi akan diberkati.. in shaa Allah...


Walaupun Shaklee ni pun MLM tp setiap tahun Shaklee akan emailkan jumlah pendapatan tahunan untuk pembayaran cukai setiap tahun... sblm umie mengisi borang B utk cukai tu.. umie nak bayar lah zakat dulu...

Kita membayar zakat bukan akan mengurangkan harta tp sebenarnya menambahkan harta..
moga rezeki shaklee umie makin bertambah dan boleh menambah untuk membayar zakat lagi... aamiin...


 
Umie Sapidah : 0134215713
shafiedah_n@yahoo.com




Sunday, July 6, 2014

Performance Drink Shaklee

Performance Drink
Minuman pilihan ahli Angkasawan dan Para Atlet..

Sekarang bukan setakat Angkasawan dan Para Atlet tp.. Performance Drink dah menjadi minuman kegemaran yang berpuasa dan yang bekerja di bawah suhu panas.. org kerja kat tapak pembinaan pun minum Performance Drink ni...


Saturday, July 5, 2014

Menu Sahur @ Berbuka

Ramadhan ke 7
dah seminggu kita berpuasa..alhamdulillah umie masih kekal bertenaga...
syukur.. tahan ni dipertemukan sekali dengan berpuasa dengan produk shaklee..
bukan setakat bertenaga tp kulit makin cantik dan elok jer...


Ini adalah menu bersahur umie setiap hari...alhamdulillah.. 

Wednesday, July 2, 2014

VIVIX Shaklee Untuk Ayah


Alhamdulillah....
gembira tidak terkata dapat promo vivix utk pengedar sah shaklee bulan Julai ni...syukur sangat-sangat...
blm sampai sebulan umie join shaklee januari 2013.. umie hadiahkan vivix ni utk kedua ibu bapa umie.. 
masa tu ayah umie sakit stroke sejak thn 2011.



keadaan ayah umie yang sukar nak bergerak sendiri, masalah jantung dan degupan jantungnya tidak seperti jantung yang normal dan kadang-kadang lupa ingatan sehinggakan anak sendiri pun dia x kenal.. dia tak boleh nak bezakan nama anaknya.. termasuklah umie...

sedih tidak terkata... seawal 4.30pg 1 syawal thn 2011 ayah umie bangun nak mandi.. nak solat subuh... tiba-tiba dia x boleh nak imbangi badannya.. nasib baik mak umie time tu memang dah bangun..mak jerit panggil anak-anak.. muka ayah dah senget sebelah.. tgn dan kaki kanannya terasa sgt berat katanya.. x boleh nak bangun..sebutan perkataan dari mulutnya pun dah x jelas.. angkat jer tangan kanan pasti akan jatuh balik..sb dah kebas dan lemah sebelah badan..
nasib baik tindakan kami cepat panggil tukang urut..

time raya.. rumah umie memang ramai sb family ayah umie memang keluarga yang besar dan ramai..
rata-rata yang dtg rumah g beraya... diorg menangis tgk ayah umie gitu..kami sebagai ahli keluarga dan anak ayah lagi rasa berat tgk keadaan ayah begitu.. ermmmm.. sedihnya... jatuh gak air mata... buang air besar/kecil semua kakak umie yg uruskan bersama anak saudara umie..

Setelah hampir sebulan ayah mengidap stroke.. ayah seolah-olah kena serangan kali ke 2 stroke... sesak nafas.. x boleh nak bergerak.. sehinggakan ayah dihantar ke ICU Hospital Sibu.. time tu umur ayah nak masuk 76 tahun..selama hampir seminggu terlantar di hospital dan dikawal rapi dan doktor sendiri tak nak kejutkan ayah sb nak bagi jantung dia rehat... time tu pun doktor dah bagi tau 50-50 dan minta semua ahli keluarga balik..umie sorang jer yang tinggal jauh dari family di semenanjung ni...time tu.. flight umie spatutnya kul 7 pagi dr Kuala Lumpur tapi delay 1 jam lebih... dalam kapal terbang asyik menangis dan berdoa jer utk kesihatan ayah...

Setelah hampir 1 tahun lebih  berlalu... keadaan ayah x banyak berubah... xboleh nak bergerak sgt.. nak makan kena tolak dengan kerusi roda..xboleh nak g toilet sorang-sorang kena pimpin nak g mana2.. sampaikan toliet pun ayah x ingat kat mana.. kalau time waktu solat.. dia bangun solat subuh... lepas tu dia tido balik.. bangun semula kul 10 dan kata nak solat subuh sb dia x solat subuh lagi... masuk waktu zohor dah solat kul 12 lebih sb waktu solat di Sarawak awa lthen dengar azan kat tv masuk waktu zohor KL dia kata nak solat lagi..rutin harian dia x berubah dah lebih dari setahun...sehinggalah umie mencuba utk bagi ayah umie tonik ajaib atau VIVIX Shaklee..

Pada tahun 2013.. umie join shaklee pada 31 Januari 2013.. bulan Februari 2013.. umie balik sarawak dan bawa vivix shaklee ni nak bagi kat ayah sb umie tgk testimoni memang sesuai dengan keadaan ayah yang dah mcm lupa ingatan, badan dah lemah..mata dah rabun... umie dah terfikir.. mcm mana kakak umie nak jaga ayah umie sorang-sorang gini.. then umie ambik keputusan beli Vivix dan dah tahu harganya memang mahal pada mulanya dan umie pun dah bincang dengan adik beradik nak beli vivix tu dengan duit simpanan umie sendiri..

alhamdulillah.. vivix ni memang memberi kesan positif pada ayah dengan izin Allah swt..
setelah ayah minum vivix.. kesan positif yang berlaku adalah.. ayah dapat berjalan tanpa perlu duduk di kerusi roda, boleh bangun sendiri, boleh ingat dan kenal org lain.. walaupun mata nya kurang nampak tp dia boleh cam suara kawan-kawan yang datang melawat ke rumah.. ingat zikir-zikir harian tanpa tengok buku.. boleh lagi mengajar al-fatihah kalau ada yg ingin belajar darinya.. itu baru kesan dalam pengambilan vivixdalam 2 botol vivix.

Ayah pada tahun 2012

Kesannya bukanlah nampak serta merta.. perlu ambik masa juga dan perlu yakin dan berdoa pada Allah..
Kalau kedua ibu bapa kita  kurang sihat dan memerlukan suplemen yang baik mereka.. jgn pernah berkira utk membeli.. sesungguhnya pengorbanan mereka lebih banyak utk membesarkan kita..

alhamdulillah.. ayah umie masih dipanjang kan umur sehingga kini...
terima kasih atas doa mereka yang mendoakan utk ayah umie...hanya Allah swt yang boleh membalasnya...

 
Umie Sapidah || 0138213930@0134215713
shafiedah_n@yahoo.com







Tuesday, July 1, 2014

Back To Basic

Assalamualaikum...

dah banyak kali nak update blog gagal nak upload gambar...

so hujung minggu ni nak marathon mengupdate blog yang dah lama ditinggalkan..

selepas balik dari sarawak hari tu.. pada Ahad, 15 Jun 2014..
umie menghadiri kelas anjuran side line...sb dah lama x g jumpa kawan-kawan di bawah susur galur yang sama cuma upline jer lain-lain...



terima kasih kepada penganjur sb menjemput..hihihi


Alhamdulillah.. banyak benda baru time join kelas ni..
belajar semula dari basic kalau ada benda yang kita dah x ingat boleh refresh balik..

Sesi perbentangan pun ada..perbentangan ni pulak just share pasal vitamin yang kita nak present..


kelas yang memang santai... anak-anak boleh berlari ke sana ke mari...
boleh bawa anak nak g mana pun.. xda halangan pun kalau nak bawa 1 family nak join...
disebabkan kami buat di rumah so.. tuan rumah pun xperlu nak masak.. masing2 bawa port luck sendiri...
semuanya masak sedap..heheh


hopefully dapat join class seperti ini di masa hadapan.. 
seronok dan dapat ramai kawan...

terima kasih kepada penganjur...
terima kasih juga kepada hubby umie yang sanggup hantar walaupun penat outstation balik dari sarawak x hilang lagi...


 
Umie Sapidah| 0138213930@0134215713
shafiedah_n@yahoo.com