Saturday, January 24, 2015

Air kotor punca penyakit

Selamat berhujung minggu...

2 hari lepas nampak post member di facebook mengenai air kotor di rumahnya...
time nak buat entri ni pun byk kali gak umie google nak cafri info pasal air ni...
Kotornya.. tak sanggup umie nak tengok..

Air Kotor

Dulu umie pernah tinggal di Putrajaya  hampir 3 tahun... air di Putrajaya ni terutama sekali kalau rumah flat ni memang kotor, kalau baju yang warnanya putih boleh jadi warna kuning...
Sejak dari hari tulah umie decide nak guna penapis air dan pada masa tu umie tau penapis air CNI tu jer.. dapatla guna dalam 2 tahun gitu...


Gambar ni dari facebook member umie.. memang kotor giler kalau macam ni.. tak tahulah keladaknya banyak mana ..
Umie pernah buat 1 entri mengenai air kotor sblm ni di blog personal umie... airnya pun sgt menjijikkan...
itulah air yang kita minum setiap hari, yang kita buat mandi..dan yang kita guna untuk masak...
Kalau di rumah ada penapis air, mungkin peratus utk tapis air tu mungkin dapat dikurangkan bahan pencemaran dalam air tu.. tapi kalau hari-hari kita minum air tanpa ditapis, apa akan jadi?


Penapis Air Shaklee

Ramai jugak yang bertanya pada umie memandangkan Shaklee pun ada penapis air sendiri yang lain dari yang lain sebab ia boleh dibawa ke mana-mana, ringan dan mudah digunakan.
Penapis Air Get Clean Water Pitcher

 Ramai yang masih tidak percaya bahaya penapis air ini boleh manpis sehingga 80 gelen air dan pada penutup panapis air ni ada meter yang kita boleh rujuk untuk brapa kali air telah ditapis. kalau dah sampai tahap 80 gelen boleh la tukar filter tu..

Testimoni Credit to: Mama World
Ini adalah perbezaan air sebelum di tapis dan telah ditapis. memang mengerikan kalau tiap-tiap hari minum air yang tidak di tapis.

Pilihan Bijak dan Keunikan Shaklee



Sekarang ni penapis air ni dah jadi 1 keperluan setiap rumah. Jika air kotoer, terpaksa beli air mineral denga kos kalau beli 1 kotak dah rm10 utk 2-3 hari jer.. kalau dah 1 bulan brapa? Lebih baik beli penapis air ni.. boleh di bawa ke mana sahaja... mana tempat ada air paip, terus tadah jer dalam jag ni.. sgt mudha dan mejimatkan masa.

Menjimatkan Masa, Ruang dan wang

Memang sgt di galakkan kalau beli Water Pitcher Shaklee ni sb ramai dah guna dan berpuas hati dengan penapis air ni..

Harga pun kurang dari RM500... Jiak ada yang merninat boleh jer click butang tersebut.

Get Clean Water Pitcher

Tuesday, January 13, 2015

Set Nutriwhite

Assalamualaikum....

Excited nak nak cerita kat sini
umie try salah satu produk dr shaklee lagi iaitu set penjagaan muka Nutriwhite..

Nutriwhite : Gentle Deep Foaming Cleanser

umie skrg masih konsisten guna Gentle Deep Foaming Cleanser.. dah 3 tiub sejak setahun yang lepas.. jimat berbulan-bulan...

pencuci muka shaklee 


Order Gentle Deep Foaming Cleanser


Nutriwhite : Ultimate Protection Whitening Lotion

Kemudian..baru beli second botol untuk Ultimate Protection Whitening Lotion . Ni pun jimat sb 1 botol tu umie guna 1 tahun 4 bulan baru habis..


Sebelah kanan tu 1st botol umie guna dan 2nd botol sebelah kiri. Banyak-banyak produk yang umie beli, shaklee jugak yang umie rasakan selamat utk digunakan walaupun kesannya agak lambat tp asalkan selamat.
 Order Ultimate Protection

Nutriwhite : Spot Whitening Treatment

Malam tadi nak pakai cream Spot Whitening Treatment ni..sekali tekan-tekan.. keluar sikit-sikit.. "habis kah?"
Ermm.. memang dah habis pun..cream ni umie jarang guna.. kalau dah seharian dah berjemur, ke hulu ke hilir dalam kereta dengan cuaca panas dan no wonder la muka pun jadi merah.. so sebelum tidur umie sapu la cream ni..

Kalau muka selalu berjemur dalam cuaca panas dan menyebabkan muka sunburn, tak di rawat.. lama-lama kulit muka pun boleh jadi jeragat dan kulit makin gelam... seram sehhh....


bentuk botolnya macam pen marker... tekan jer kat atas tu.. cream tu akan keluar melalui 3 lubang pada botol tu...tp sayang br habis.. kalau tahu, hari tu dah beli br time ke shaklee....next time boleh order lagi...

Order Spot Whitening

Nutriwhite : Gentle Action Makeup Remover

Wahhhh.. cream terbaru yang umie guna iaitu Gentle Action makeup Remover.
Untuk pengetahuan you all.. umie tak pakai make up ke ofis.. umie just sapu Ultimate Protection Whitening Lotion 1 kali sehari dan pakai bedak nipis compact Mary Kay... itu jer.. celak dan gincu pun tak pakai...

Mungkin ada yang tanya, "Kenapa nak kena pakai Makeup Romover sedangkan tak pakai makeup?"

Sebenarnya kalau tak pakai make up sekalipun apabila kita keluar dari rumah, wajah kita akan terdedah dengan udara dan pencemaran yang kita sendiri tak nampak dengan mata kasar.

Jika kotoran pada wajah tidak dibersihkan, berkemungkinan menyebabkan pori-pori tersumbat dan lebih parah jika jerawat tumbuh bagai cendawan selepas hujan.

Sudah tentu kita tak mahu kan?


ni testimoni umie sendiri.. baru jer guna... ingatkan just pakai bedak nipis pun kulit elok jer lepas cuci... tp rupanya masih ada kotoran yang tak bersih...patutlah cik puan jerawat ada tumbuh seketul dua...hehehe

Kalau yang pakai makeup tebal seperti eye shadow dan celak mata tu kdg2 susah nak tanggalkan kan...  boleh la guna makeup remover ni.. senang sgt nak tanggalkan dan kalau pakai bedak tebal-tebal yang nak tutup cela pada muka.. sgt sesuai pakai makeup remover ni....
Order Makeup Remover

Alhamdulillah... sejak guna produk shaklee ni umie tak perlu risau kesannya kalau stop guna sb ia semulajadi, selamat dan berkesan. Untuk pengetahuan you all.. umie pernah guna produk kecantikan yang menipiskan kulit dalam masa 3 minggu... kulit muka merah, pedih dan lebih berminyak itupun x habis pakai pun.. harga pun dalam RM1++ utk sebulan jer.. umie sampai termimpi-mimpi muka naik jeragat, hitam-hitam.. mcm mimpi ngeri pulak... so umie stop.. pakai balik produk shaklee...

Kalau rasa nak try produk yang semulajadi, berkesan dan selamat..try la produk shaklee... dari kulit muka normal hingga berminyak, dari kulit muka berjerawat hingga jadi gebu gebas pun ada...


Jom sertai kami.

Umie Sapidah & Abul Khair
Senior Coordinator
013-421 5713
shafiedah_n@yahoo.com

Cod: Putrajaya, Sepang, Banting dan Nilai
Penghantaran melalui poslagu dan Gdex ke seluruh negara dan luar negara

Monday, January 5, 2015

Vivix dan Dialisis Pesakit Buah Pinggang

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Minor Operation AVF


Pada  27 Disember 2014, umie balik ke Sarawak sebab nak uruskan urusan mak umie untuk minor operation AVF pada 28 Disember 2014 di Rajang Medical Centre, Sibu Sarawak. AVF ni singkatan untuk Arteriovenous (AV) Fistula. 

cara untuk buat dialisis buah pinggang
http://www.commonwealthsurgical.com/hemodialysis.htm



Actually pihak Hospital Sibu Sarawak dah call mak umie utk buat AVF ni awal tahun 2014 tp memandangkan mak tak nak buat, so kami pun tak boleh nak paksa. Setiap kali umie balik kampung, umie memang akan bawa mak umie ke hospital swasta untuk dapatkan consultation dari doktor supaya mak umie terbuka hati nak buat dialisis ni.

Sunday, January 4, 2015

Welcome 2015

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu...

Hujung minngu umie duduk rumah..layan internet.. tgk movie or drama korea... you all buat apa?

Welcome 2015

 

Selamat Tahun baru 2015.

Harap belum terlambat untuk umie wish.. So how azam baru.. adakah still sama and stick kepada azam tahun lepas yang tak settle lagi?

umie? still ingin menurunkan berat badan..hehehe.. memandangkan berat badan makin bertambah ni...

gambar di ambil di Shaklee hq the Pinnacle, Sunway

Tahun ni memang menyahut cabaran utk slim ke berat 70kg sekurang-kurangnya... berat semasa tak yah cakap la..hehehhe...

So.. from now on.. kena konsisten ambik vitamin utk bakar, buang lemak..vitamin untuk kurangkan selera untuk makan. nak tahu apa yang umie amalkan?

Set Slim dan Shape Up


pemilihan set mengikut bajet masing-masing dan yang di shorkan adalah paling basic, lecithin, alfalfa, omega dan herbalx secara konsisten.

Memandangkan umie adalah pengedar sah shaklee.. no wonder la umie boleh makan semua jenis vitamin ni dapatkan harga mengikut harga ahli shaklee..

Umie amalkan set S1 yang terdiri daripada herbalax, lecithin, omega, alfalfa, cinch perasa vanila dan cinch tea.

Setiap vitamin ni ada fungsi dan peranannya yang tertentu dan ramai yang dah berjaya mengurangkan berat badan dengan set ni.

Selain mengamalkan set ini, umie pun perlukan bersenam jugak.

So.. jom sahut cabaran nak slim.. ada yang nak join?