Tuesday, March 10, 2015

Penyusuan Susu Ibu dan Ibu Bekerjaya

Wanita Sebagai Pekerja

tenung dan bayangkan anak anda membesar dengan khasiat susu ibu

Kerja sebagai ibu adalah kerjaya seumur hidup.
Tarikh luputnya apabila rohnya dicabut dari jasad.
Pada zaman dahulu, wanita juga bekerja tp bekerja di sekitar rumah sahaja tanpa perlu berpisah jauh dari anak. Cukup jam, si ibu akan menyusukan anak.
Penyusuan anak adalah satu daripada keperluan anak yang sentiasa diletakkan di tempat tinggi.

Apabila zaman semakin berubah, ramai para wanita mula berkerja jauh dari rumah dan terpaksa berpisah dengan anak dalam masa yang lama. Anak pula dihantar ke rumah pengasuh.
Keadaan ekonomi dan kerana ingin membantu membangunkan ekonomi keluarga, wanita perlu bekerja.

Sejak dari zaman dahulu lagi penyusuan susu ibu memang telah diamalkan dan pada pendapat anda, wajarkah penyusuan susu ibu ini diteruskan padahal susu tiruan sangat mudah didapati di rak-rak pasaraya, diiklankan tanpa batasan dan menjadi satu gaya hidup moden ketika ini.

Pada pendapat umie, penyusuan susu ini ini patut diteruskan kerana kebaikan yang ada pada susu ibu itu adalah susu yang terbaik buat anak anda.

susu ibu antibiotik semulajadi





Mengapa Meneruskan Penyusuan Susu Ibu Walaupun Bekerja?

Wanita sering dilanda dilema apabila perkara tersebut melibatkan anak.
Apabila wanita tersebut bersalin selama 3 bulan(bagi yang bekerja), beratnya rasa hati untuk meninggalkan anak yang masih kecil, yang memerlukan perhatian dan mahu diberikan susu ibu setiap masa.

Sesetengah wanita mengambil keputusan untuk berhenti kerja dengan alasan untuk menjaga dan menyusukan anak. Para wanita tidak sepatutnya perlu berhenti kerja tetapi wanita tersebut perlu ilmu penyusuan susu ibu kerana dengan cara tersebut ibu boleh meneruskan penyusuan susu ibu dengan kaedah alternatif.

Bagi ibu yang bekerjaya, ibu boleh memerah susu semasa berada di pejabat kemudian memerikan susu tersebut kepada anak sekembalinya ke rumah. Antara sebab ibu meneruskan penyusuan susu ibu selepas bekerja adalah:

ibu perlu menyusukan baby selepas bekerja


  1. Satu cara berhubung dengan anak mereka waktu berjauhan. Di celah-celah kesibukan para ibu melakukan kerja, apabila tiba masa memerah, meraka berasa dekat dengan bayi walaupun tiada di hadapan mata.
  2. Ibu dapat memberikan sesuatu yang penjaga bayi mereka tidak dapat berikan. Ia adalah kelebihan ekslusif pada ibu menyusu.
  3. Selepas seharian bekerja, perkara pertama yang ibu lakukan adalah duduk menyusukan bayi, sambil mengusap kepada si anak. Ia adalah terapi rehat yang berkesan. Terima kasih kepada hormon oksitosin yang memberikan kelegaan kepada ibu dan anak.
  4. Ibu percaya kebaikan susu ibu tiada galang gantinya. Ini memberi semangat kepada mereka supaya terus istiqamah memerah susu di tempat kerja, terutama sekiranya bayi mereka alah kepada susu lembu ataupun mudah terkena jangkitan.
  5. Membina keyakinan ibu supaya terus menjadi insan terbaik untuk anak mereka. Memerah susu sewaktu berjauhan dengan anak memberikan perasaan positif kepada diri sendiri.
  6. Salah satu manifestasi kasih sayang berpanjangan ibu kepada anaknya tidak kira keadaan tempat dan masa.
Amat bertuah dan beruntung ibu yang dapat menyusukan anak mereka. Di entry sebelum ini umie pernah share mengenai pemberian susu ibu versus penyusuan. 

Beberapa negeri di Amerika Syarikat sudah menggubal akta melindungi hak wanita bagi mendapatkan waktu memerah susu sewaktu bekerja. California, Florida dan Texas adalah antara negeri yang sudah melaksanakan akta itu sejak tahun 1990-an lagi.

Kebanyakannya ibu paling exclusive menyusukan bayi adalah sehingga 6 bulan sahaja dan hanya lebih kurang 40% berbanding negara luar yang mencecah 50% sehingga 80% dan sehingga 2 tahun memang amat sedikit.

Ok, rasanya itu sahaja yang umie nak sharekan pada pembaca blog umie mengenai penyusuan susu ibu yang bekerjaya.

  

Renung-renungkan....Assalamualaikum.

Monday, March 9, 2015

Try To Conceive dengan Set Kesuburan Shaklee (TTC)

Assalamualaikum dan selamat pagi...

Dah lama umie x join group TTCian..entah kenapa hari ni tangan ni gatal sungguh nak join satu group yang Ingin Hamil di Fb...

Sebelum ni umie pernah gak join beberapa group dan paling lama umie bertahan adalah group Ratuhati..Dah lama tak join jadi lupa password nak log in..hehehe

Seminggu lagi genaplah usia perkahwinan umie 5 tahun bersama buah hati pengarang jantung umie.. Alhamdulillah, umie dijodohkan kepada seorang suami yang sangat memahami, baik hati dan sangat membantu. Aturan yang Allah telah aturkan memang terbaik.

Ramai yang kata, kalau kita tidak dikurniakan anak.. mungkin rezeki anak kita tak ada tp Allah bagi rezeki dari bentuk yang lain..Alhamdulillah... yang penting tetap bersyukur.

Try To Conceive (TTC)


Actually, umie sebenarnya just nak berkongsi dengan anda. Dalam kita berada dalam group TTCian, byk dah usaha, cara dan kaedah kita fikirkan untuk mendapatkan zuriat. Umie pun mengalami perkara yang sama.

Mungkin anda dah byk berikhtiar guna pelbagai produk.. dan mungkin anda pun kata, umie share produk untuk kesuburan..untuk dapatkan zuriat tp umie sendiri belum dikurniakan zuriat.

Sepanjang umie join Shaklee, dan ramai customer umie tahu yang umie pun belum dikurniakan anak tp masih ramai yang ingin mendapatkan produk keseburan ini dari umie.. Alhamdulillah mereka percaya dan telah berjaya hamil dengan izin Allah swt. Majoriti yang telah berjaya adalah downline umie sendiri..Alhamdulillah..

 Try To Conceive dengan Set Sesuburan Shaklee (TTC)


  

Di sini umie ingin berkongsi dengan anda tentang vitamin untuk kesuburan lelaki dan wanita. Kebanyakannya wanita yang ramai membeli set kesuburan ini berbanding lelaki.

Untuk pengetahuan anda, lelaki pun patut amalkan juga baru ada usaha dari dua-dua belah pihak.

Dalam Set kesuburan Shaklee ni terdiri daripada:

  1. ESP (Energizing Soy Protein)
  2. GLA Complex
  3. B-Complex
  4. Vita- E Complex
  5. Zinc Complex


Ini adalah contoh bilangan sperma lelaki di mana sperma normal dengan kuantiti sperma yang banyak dan low sperm pula bilangannya sedikit. 

Ini disebabkan beberapa faktor mengapa lelaki kekurangan sperma dan salah satu sebabnya adalah berpunca daripada rokok.

Selain bilangan sperma, kualiti sperma juga diambil kira iaitu saiz dan bentuk sperma itu sendiri.

Set Kesuburan Lelaki Shaklee

Bagi membantu ramai lelaki yang mengalami masalah kekurangan sperma atau kurang subur, para lelaki digalakkan untuk mengamalkan pengambilan Vita-E Complex dan juga Zinc Complex.

Fungsi kedua-dua vitamin ini adalah:

  1. Meningkatkan kesuburan dengan mengurangkan radikal bebas yang merosakkan sperma.
  2. Membantu menghasilkan sperma yang normal dan aktif.
  3. Kualiti air mani yang sihat untuk sperma hidup.
  4. Tingkatkan bilangan sperma.


Set Kesuburan Wanita Shaklee

Bagi para wanita digalakkan untuk mengamalkan ESP, GLA Complex dan juga Bcomplex

Fungsi vitamin ini untuk kesuburan wanita adalah:

  1. Membantu mengatur kitaran haid.
  2. Membantu meningkatkan kesuburan wanita.
  3. Untuk menstabilkan hormon.
  4. Memabntu membentuk tisu rahim dan ovum.
  5. Kaya dengan asid folic bagi persediaan untuk hamil


Jika anda dah lama berusaha dan banyak produk dah try dan belum pernah mencuba Set Kesuburan Shaklee, umie sedia untuk membantu.. Berminat untuk mendapatkan Set kesuburan Shaklee boleh hubungi umie.




Sunday, March 8, 2015

Daftar Ahli Shaklee

Anda berminat untuk mendaftar sebagai pengedar atau ahli Shaklee? Anda membuat satu keputusan yang bijak. Mendaftar bersama kami amatlah mudah. Kami akan menguruskan pendaftaran dan pembelian kali pertama anda dari A to Z.


Maklumat yang diperlukan untuk mendaftar sebagai Ahli Shaklee:

  1. Nama Penuh
  2. Nom. Kad Pengenalan
  3. Alamat Surat Menyurat
  4. No. Telefon/HP
  5. Nama Pasangan (Jika Berkahwin)
  6. Nom. Kad Pengenalan Pasangan (Suami/Isteri)
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yuran pendaftaran ahli Shaklee seumur hidup

Yuran RM68.90 bagi pendaftaran seumur hidup, RM10.60 (Semenanjung) dan RM21.20 (Sabah/Sarawak/Labuan) untuk penghantaran beg starter kits berisi beberapa katalog, manual bisnes dan senarai harga. Jumlah yang perlu dibayar hanya RM78.90/RM90.10.

Percuma kos pendaftaran ahli Shaklee jika anda membeli produk melebihi RM650 dengan harga ahli atau bersamaan 200UV(point belian) dan percuma pos penghantaran jika membeli produk bernilai RM800 untuk Semenanjung Malaysia dan RM1000 ke Sabah/Sarawak/Labuan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kelebihan mendaftar Ahli Shaklee

Penjimatan harga melebihi 20% dari harga jual(retail) setiap vitamin disamping dapat mengumpul point belian setiap bulan.

Bonus belian berdasarkan kepada UV yang terkumpul pada bulan tersebut dan dibayar kepada anda setiap 14hb bulan berikutnya sekiranya anda mencapai jumlah point belian seperti berikut:

 
Cara Pengiran:
                                                       
                                                             150UV (-+ RM465) = 5%

                                                             Jumlah Bonus RM23.50

Lebih banyak belian anda pada bulan tersebut, maka banyaklah bonus yang akan dibayar pada anda.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ahli Shaklee yang Serius dalam bisnes Shaklee (Business Leader)

Apabila anda semakin serius dalam bisnes Shaklee, anda akan berada di tahap leader di mana anda boleh memimpin orang lain.

Manfaat apabila menjadi business leader Shaklee:

  1. Personal Bonus
  2. Leadership Bonus sehingga Level ke-6
  3. Car Subsidy Program (Bonus Kereta)
  4. Tajaan untuk Umrah, US dan lain-lain tempat di luar negara pelancongan tajaan Shaklee
  5. Tajaan untuk National Conference, menginap di hotel 5 bintang dan melancongdalam negara tajaan Shaklee.
Anda yang mempunyai kelebihan dalam bisnes dan baru berjinak-jinak untuk membuat bisnes bersama Shaklee amat dialu-alukan penyertaan anda ke dalam group kami.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kelebihan mendaftar ahli Shaklee bersama kami

  1. Team yang sangat membantu antara satu sama lain.
  2. Team yang mantap dan mempunyai kelebihan untuk berkongsi info produk yang berkualiti.
  3. Tidak perlu untuk keluar rumah untuk berjumpa ahli mesyuarat kumpulan. Anda hanya perlukan PC/laptop dan talian internet.
  4. Kami tidak akan membiarkan anda terkontang-kanting dalam memulakan bisnes Shaklee. Anda perlukan hanya niat, kesungguhan untuk melakukan sepenuh hati dalam bisnes Shaklee.

 Jika anda berminat untuk mendaftar ahli shaklee bersama kami, boleh hubungi kami dengan menghantar WhatsApp 013.421.5713. Kami akan segera membantu anda.




Saturday, March 7, 2015

Set Kurus Lengkap dan Bajet Shaklee

Assalamualaikum dan Selamat Petang u all...

Petang ini duduk kat rumah jer, tak pergi mana-mana..rehat setelah 5 hari bekerja.. dan 2 hari lagi rest di rumah dan buat kerja rumah dan time ni la kalau nak fokus pada bisnes dengan 2 hari cuti ni tp tetap enjoy buat bisnes ni..petang ni umie nak sharing tentang pengalaman umie mengamalkan Set Kurus Shaklee


Set Kurus Lengkap dan Bajet Shaklee

Untuk pengetahuan u all, umie dah hampir 3 tahun dah berkecimbung dalam dunia bisnes bersama Shaklee... Set pertama yang umie amalkan adalah Set Kurus Shaklee yang pada mulanya just ambik set paling bajet iaitu Alfalfa, Herblax dan Lecithin. 

Actually banyak sebenarnya Set Kurus yang dijual dipasaran dan banyak yang diiklankan di televisyen, majalah, newspaper dan medium pengiklanan lain. Tapi yang menarik perhatian umie terhadap shaklee adalah..shaklee byk diiklankan di blog dan juga Fb..testimoninya pun banyak. 

Set Kurus Lengkap

Produk Shaklee adalah produk yang semulajadi dan bahannya selamat digunakan untuk masa panjang walaupun kesannya agak lambat berbanding produk lain, jika dibanding dengan produk lain yang kesan cepat biasanya akan memberi kesan kepada kesihatan jika di amalkan dalam jangka masa panjang contohnya kegagalan buah pinggang.

Bagi umie, cepat atau lambat tu semua bergantung kepada individu yang amalkan set kurus shaklee ni.
Dalam Set Kurus Lengkap Shaklee terdapat vitamin seperti berikut:

  1. Cinch Shake Mix - terdiri daripada 3 perasa yang sangat sedap iaitu Vanila, Coklat dan Cafe Latte. Umie pernah try Coklat dan vanila.. dua-duanya sedap. Cinch Shake Mix ni boleh memberikan rasa kenyang pada perut anda.
  2. Cinch Tea - Cinch tea ni ada 28 Stick utk 1 kotak. Umie pun minum Cinch tea ni sb sedap. Cinch tea ni dapat mengurangkan keinginan untuk makan/mengurangkan selera makan dan meningkatkan metabolisme. Kandungan cinch ni adalah white tea, red tea dan green tea. Kalau yang ingin menurunkan berat badan tu boleh add cinch tea sb ada green tea dan bonusnya ada white dan red tea juga.
  3. Alfalfa - menyaktoksin, menurunkan kadar kolestrol dan melawas.
  4. Herblax - mengempiskan perut, membantu mengurangkan atau memberikan kepejalan pada     perut.
  5. Lecithin - Membakar lemak, menghalang obesitu, pemecahan lemak dan kolestrol.
  6.  Omega -  meningkatkan metabolisme, membantu pembakaran lemak, menghalang pembentukan lemak, mengawal selera makan.

untuk menyahtoksin dari dalam badan

melawaskan sistem pencernaan dan penghadaman
  

Set Kurus Bajet Shaklee

Alhamdulillah, dah tahu semua fungsi setiap vitamin tersebut. Walaupun disarankan untuk ambil set kurus lengkap tp Shaklee juga menyediakan set yang sesuai dengan bajet anda.


pilihan set kurus dan shape up mengikut bajet

Sepanjang umie amalkan set kurus shaklee ni ada turun dan naiknya jugak tp yang penting setiap hari umie minum air lebih dari 3 liter. Cara pemakanannya pun kena jaga jugak walaupun kita amalkan apa-apa set kurus sekali pun.

Dulu umie kurang makan heavy time sarapan dan ambik heavy time tengahari.. tp sekarang umie ambik heavy time sarapan then tengahari umie just ambik cinch shake mix untuk meal replacement..alhamdulillah kenyang. Kalau malam rasa nak makan, ambik yang ringan-ringan sahaja seperti biskut atau 2 keping roti dan boleh juga minum cinch shake mix ni. 

Vitamin-vitamin lain umie ambik sejurus sebelum makan dan selepas makan setiap hari. Alhamdulillah, setelah ubah cara pemakanan, dah turun 2kg.


Selain tu, bersenam pun kena buat gak... bukan wajib tp kalau dah di rumah duduk saja tak buat apa-apa, boleh jer kayuh basikal ni.



Jika ada yang berminat untuk mendapatkan Set Kurus Lengkap dan Bajet dari Shaklee, boleh saja WhatsApp umie 013-4215713 atau emailkan sahaja pertanyaan anda mengenai set tersebut ke email shafiedah_n@yahoo.com.




Naelofar Hijab

Ramai kenal Naelofar kan?

Me? Sblm dia pakai tudung.. memang dia kategori cantik.. tp dah bertudung makin bertambah cantik.. SubhanAllah...itulah kelebihan yang Allah bagi pada dia...

Naelofar Hijab dah keluarkan shawl baru... Lady Love..


Cantik tak yang terkini ni....Lady Love.. memang Lady Love sangat... nasib baik la shawl ni agak nampak heavy nak pakai ke ofis.. kalau ada koleksi ni pun maybe pakai sekali sekala jer kot...hiihihi

In shaa Allah, nak jugak kumpul koleksi Lady love lepas ni.. atleast dapat 2-3 helai pun ok kan..hehehhe

Actually umie ni jenis yang kurang pakai shawl sb kalau lepas solat tu nak buka nak pasang balik tu yang leceh...
Dulu umie suka pakai tudung syria..tudung tu pun umie jahit sendiri...
Then lepas tu AJ pulak glamor..so.. tukar beli AJ, koleksi AJ umie pun byk gak...
Tp dah try pakai shawl naelofar ni.. ehhh.. senang la pulak. Maybe kainnya kot umie terbekenan sampai terbeli 11 helai hehehe....




Ini koleksi naelofar hijab umie..
Semua 8 helai umie beli online dan 3 helai lagi umie g kedai dealer naelofar ni di Senawang.





Ada beberapa gambar umie pakai shawl ni tp lately rasa segan nak berselfie pulak..tu yang ada yang xda warna tudung tu umie pakai time selfie... tiap2 hari umie pakai shawl ni ke ofis.. senang sangat nak pakai...


Semua koleksi shawl umie ni adalah Babes & Basic.... memang sesuai utk yang basic..hehehhe

Friday, March 6, 2015

ESP, Zinc Complex dan Vitalea For Children PROMO MAC 2015

Huk...Huk..Huk... batuk bukan sebab tak sihat tp batuk sb blog dah berabuk..heheheh

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Since dah beberapa minggu blog tak berupdate bulan Februari, so gigih la nak update blog lepas ni.. hopefully dapat konsisten nak update tiap-tiap hari... dulu, blog personal umie umikgadismelanau boleh jer umie dok update hari-hari...

so.. mandangkan nak update 1st entry di bulan Mac... nak nak maklum yang Promo Mac 2013 Shaklee ni adalah ESP, Zinc Complex dan Vitalea for Children.


PROMO MAC 2015 ESP, Zinc Complex dan Vitalea For Children



ESP (Energizing Soy Protein)

Umie suka sangat dengan promo bulan Mac ni sb ada ESP.
Ramai yang berebut-rebut nak dapatkan ESP..dari regular customer ker customer baru yang nak cuba ESP. 
Esp ni walau bukan time promo memang mendapat permintaan tinggi.


video

Video mengenai sedikit info pasal ESP..ringkas jer.. Yang paling penting..ESP ni Non-GMO..

Apa itu Non-GMO..? Apa tunggu lagi meh la tengok video tu..


Zinc Complex

Rasanya Zinc Complex ni adalah vitamin yang kuang mendapat perhatian walaupun harganya paling murah dah tu.. RM33.75.. dengan 120 bj pulak tu.. boleh guna untuk 4 bulan...

Tppppp.. khasiatnya you all tak tahu... byk fungsinya tau...

1. kalau yang ada diabetes/kencing manis...zinc ni membantu mengeluarkan/mengekalkan insulin.
2. kalau yang lelaki ni bagus untuk memperbai prostart. Maksudnya kalau utk organ seks lelaki ni boleh meningkatkan kiraan sperma.
- kalau lelaki yang suka merokok, mengambil alkohol ni no wonder la sperma pun boleh kurang sb ia boleh mengurangkan sperma..so, try amalkan zinc.
3. kalau ada luka-luka dan kalau lepas bersalin samada ceaser atau normal, memang bagus amalkan zinc sebab cepat sembuhkan luka dengan cepat.
4. anda botak? rambut gugur? Amalkan zinc.. sb salah satu sb rambut gugur adalah kekurangan zinc.

Zinc Complex ni dari sayur-sayuran semulajadi, ada kalsium dan alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh badan.

Vitalea For Children

Multivitamin tahu tak?
Vitalea ni kalau nama lainnya adalah multivitamin sb banyak vitamin dalam vitalea..
Tp vitalea shaklee ni ada 2 iaitu ada vitalea untuk dewasa dan vitalea untuk kanak a.k.a Vitalea For Children.

Berapa umur yang sesuai makan Vitalea?


Vitalea For Children ni khusus untuk anak anda yang berumur 4 tahun ke atas.
Dalam multivitamin ni ada 19 vitmain dan mineral penting untuk anak anda.
Ada kalsium untuk perkembangan dan pembinaan tulang dan sumber harian tambahan bagi Vitamin B.

Siapa yang sesuai makan Vitalea?

Jika anak anda berusia 4 tahun dan ke atas, boleh la amalkan vitalea ni.
Jika anak anda sukar nak makan sayur-sayuran dan kurang berkhasiat, boleh la tambahkan vitalea untuk vitamin tambahan hariannya.
Jika anak anda kelihatan letih, berikanlah mereka vitalea kerana anak yang kurang aktif mempunyai faktor kekurangan vitamin dan vitalea ini lengkap dengan vitamin untuk kesihatannya.


So, lengkaplah serba sedikit mengenai promo Shaklee Mac 2015. Jika ada sebarang soalan dan berminat untuk mendapatkan promo bulan ni boleh jer hubungi umie WhatsApp 013-4215713 atau emailkan kepada shafeidah_n@yahoo.com.