Monday, August 24, 2015

Pencuci muka kulit berminyak

Puas hati tak dengan pencuci muka yang anda guna?

Dari segi kualiti, kuantiti, harga terutamanya.

Adakah anda beli sekadar nak beli pencuci muka utk sekadar cuci muka? Beli pencuci muka sekadar asal ada jer?
Tak nampak kesan pun tak apa?

Bagi umie, pencuci muka tu penting. Seharian muka dilapis dengan krim muka, bedak dan termasuklah segala habuk, debu dari pencemaran udara apabila keluar dari rumah.

Banyak dah pencuci myka umie guna tp yang ni umie paling puas hati. Harga berpatutan dengan kualiti, kuantiti dan kesannya pada muka.

Umie jenis kulit muka berminyak dan kena cari pencuci muka yang sesuai.  Pencuci muka yang sesuai untuk kulit muka berminyak adalah jenis pencuci gel jernih seperti gambar tu.. kalau kulit muka notmal, tak ada masalah boleh pakai jenis yang mcm krim tu untuk cuci muka.

Once dah try memang rasa nak cuci jer muka.. pencuci muka ni kurang berbuih tp rasa best jer pada muka. Bau pun wangi. Umie start guna bulan 8/2015, nanti kita tengok sampai bila 1 botol pencuci muka tu boleh bertahan.

So far anak saudara umie pun guna start dari bulan 2 hari tu dah. Time balik raya hari tu katanya x habis lagi. Bayangkan dah 6 bulan guna pun tak habis lagi. Sungguh jimat tau. Pencuci muka macam ni la kita cari sb jimat.. tak perlu nak beli tiap-tiap bulan.

So, kalau ada yang nak beralih angin nak tukar kepada pencuci muka ni, sila maklum kat umie k..umie boleh syorkan mengikut kulit muka anda.



Shaklee Independent Distributor Umie Sapidah 013-421 5713(whatsapp/sms)

Sunday, August 23, 2015

Kolestrol Tinggi


KOLESTEROL TINGGI


Risiko kolestrol yang tinggi dalam saluran darah akan menyebabkan beberapa gejala berbahaya yang boleh menyebabkan penyakit jantung dan stroke. Dua sumber utama kolesterol ini didapati daripada makanan dan juga hati.

Kolestrol terbahagi kepada 2 jenis iaitu LDL dan HDL.
Kolestrol LDL adalah kolesterol "jahat" di mana apabila LDL ini lebih tinggi daripada HDL akan menyebabkan berlakunya serangan jantung. Apabila LDL ni melekat pada didinding arteri akan menyebabkan plak kolesterol akan berkumpul lama kelamaan iakan menyempitkan saluran darah yang dipanggil atherosclerosis.

Kolestrol HDL adalah kolestrol "baik".  Ia menghalang atherosclerosis dengan menarik kolestrol daripada dinding arteri dan menyingkirkannya melalui hati untuk dibuang menerusi hempedu.

sumber dari google

GEJALA

sumber dari google

Ini adalah salah satu tanda kolestrol tinggi dalam badan. Tanda-tanda lain selain pada gambar tersebut adalah mengalami pening kepala@migrain, sakit sendi. Namun, ia berbeza pada setiap orang.

Cara untuk mengetahui kolesetrol yang tinggi di dalam badan adalah dengan melakukan pemeriksaan kesihatan. Dengan membuat ujian darah di klinik kesihatan berdekatan, kita boleh ketahui paras kolestrol dalam badan. Selain itu, boleh juga membuat pemeriksaan sendiri dengan menggunakan alat khas utk menguji tahap kolesterol.


kolesterol normal jer

umie pernah buat ujian utk check kandungan kolesterol ni dan resultnya 4.04 jer.. alhamdulillah.


sumber dari google

kalau ada sesiapa yang nak beli untuk kegunaan di rumah.. boleh la beli alat ni yang 3 dalam 1... ada gak alat yang khas utk check glucose jer sb strip bacaannya berbeza ikut kegunaan.. nak tahu kadar asid uric pun boleh.

Kebiasaanya.. orang selalu menuding pada orang yang berbadan besar yang akan mengalami kolesterol yang tinggi tetapi orang yang kurus kolesterol normal..anggapan ini agak kurang tepat.. untuk mengetahuinya sila la buat pemeriksaan kesihatan.

Inginkan tahap kolesterol normal seperti saya, amalkan pemakanan yang sihat, selalu bersenam, amalkan makanan tambahan.

Makanan tambahan yang saya amalkan adalah Phytocol-St dan Omega Guard. Ada testimoni customer kat ofis saya, di amalkan Phytocol-St ni lebih kurang dah 2 bulan.. makan pun kdg2 skip jugak.. dari bacaan 7.. awal bulan 8 hari tu dia pergi check up dan resultnya menurun ke bacaan 5. Happy sungguh dia. Apabila ramai orang tanya dia makan apa, dia kata makan phytocol-st beli dari saya. alhamdulillah... moga makin bertambah disihat.

ID saya 892572 (Norsapidah Shahren) Jika ada sebarang masalah boleh hubungi saya 013 421 5713.