Monday, October 19, 2015

6 punca utama JERAWAT!! Dan Cara Mengatasi

Jerawat adalah satu keadaan di mana kulit muka terjadi infeksi dan keradangan dan menyebabkan rasa tidak selesa pada muka dan akan menyebabkan rasa rendah diri dan kurang confident pada diri sendiri.

Bagi sesetengah orang... faktor jerawat ni adalah normal dan tak normal apabila pada mulanya kulit muka licin dan gebu berubah menjadi tempat pembiakan jerawat.. stress...stress... makin stress.. jerawat pun makin banyak..

Seawal usia 20-an atau paling awal pun.. apabila dah baligh/cukup umur, jerawat ni boleh tumbuh bila-bila masa.

Beruntung kalau memang tak ada jerawat...kalau jerawat tak ada tp kulit akan jadi kusam kan?

Umie pernah mengalami jerawat yang banyak di kawasan muka terutamanya bawah pipi...ni umie masa time belajar dulu...tau sebab apa?

Umie kulit sensitif, produk kosmetik memang tak pakai pun.. pakai bedak biasa dan krim jer.. tp bahan yang ada dalam bedak tu la yang menyebabkan muka umie berjerawat teruk.

Alhamdulillah... jerawat ni dah dapat di atasi sejak 9 tahun lepas...nak tau sebab apa?

Ada 6 faktor/punca jerawat pada wajah seseorang.

http://athiyyah-hannani.blogspot.com

Perubahan Hormon 

Jerawat disebabkan oleh faktor hormon yang tidak stabil dalam badan. Kadang-kadang ubat jerawat pun sukar untuk mengubati jerawat yang disebabkan oleh hormon yang tidak stabil ini.

Faktor Pemakanan

Kalau suka makan makanan yang berminyak dan bergoreng, jerawat ni memang sgt suka naik pada muka.. begitu juga makan kacang dan bergantung kepada setiap orang.. macam-mcam jenis makanan lain pun boleh menyebabkan jerawat. Bahan pada makanan tersebut boleh menyebabkan jerawat. Kalau boleh elakkan makan seperti junk food, fast food tetapi bykkan pengambilan makanan seperti sayur-sayuran dan minum air putih secukupnya.

Tahap Stress Tinggi

Tahap stress yang tinggi boleh menggalakan jerawat untuk menjadi semakin banyak dan menyebabkan keradangan yang teruk pada jerawat. Apabila kita berada dalam keadaan stress.. peningkatan pengeluaran adrenalin dan hormon androgen yang dikeluarkan secara berlebihan dalam badan boleh meningkatkan pertumbuhan jerawat tersebut. So jangan la stress-stress kalau tak nak jerawat makin banyak..

Diet Tidak Seimbang

Diet yang tidak seimbang juga menjadi punca jerawat tersebut. kadang kita mengambil sesuatu makanan itu terlebih dan terkurang semasa diet pun boleh menyebabkan jerawat.

Produk Kosmetik

Apabila liang pada muka tersumbat, itu boleh menyebabkan punca jerawat. Bahan kimia pada kosmetik tersebut boleh menyebabkan jerawat makin byk sebab ia tidak sesuai dengan kulit kita. Sentiasalah rajin untuk membersihkan wajah. Sebagai seorang muslim, kita ni sgt beruntung sebab kita basuh wajah kita 5 kali sehari dengan air wudhu.

Pencemaran

Faktor pencemaran dan keadaan cuaca juga mempengaruhi jerawat. Apabila tangan tidak bersih, pegang pulak kat muka..so bakteria jerawat itu boleh merebak ke bahagian lain pada muka. Faktor udara yang tidak sihat seperti sekarang.. musim jerebu, elakkan keluar untuk aktiviti luar.


Ok...6 faktor/punca ni yang dapat dikenal pasti punca jerawat pada anda.. Bagi umie semuanya ada kaitan dengan umie 9 tahun lepas.

  1. Betul..bormon tak stabil dan sejak baligh, jerawat dah mulai tumbuh kat dahi.
  2. Umie memang suka makan benda yang bergoreng/berminyak seperti KFC.. memang favourite la tu.
  3. Jerawat dah makin byk kat muka jadi stress..malu, nak berhadapan dengan org lain pun malu.
  4. Diet - disebabkan kurang nutrisi lengkap dalam piramid makanan menyebabkan makanan yang diambil tidak seimbang.
  5. Dulu umie pernah pakai krim pada muka, disebabkan peluh, jerawat naik. Macam-macam produk dah try.. jerawat pulak jadi bertambah banyak sebab kulit sensitif.
  6. Ni memang tak boleh nak elak.. panas, hujan tak kira.. dulu aktif sukan.. so berlatih tak kira masa, kulit pun tak terjaga.

 

Cara Umie kurangkan Jerawat

Selain pengambilan makanan harian.. umie ambik suplement tau..suplement dari sumber semulajadi dan bukan sintetik. Suplement ni umie dah 3 tahun umie amalkan..


http://athiyyah-hannani.blogspot.com

 Ni suplement yang umie amalkan.

Herblax - nak flush out semua makanan dalam perut.. dah lama duduk dalam tu patut dikeluarkan. Kalau lama-lama boleh jadi toksin dan toksin tersebut dikeluarkan melalui jerawat..melalui kelenjar peluh dan pori muka menyebabkan jerawat.

B complex - disebabkan selalu stress memikirkan wajah x sembuh dari jerawat. Umie amalkan pengambilan Bcomplex sebagai penenang, xmau stress-stress.

Zinc Complex - Jerawat ni kalau dah kena infeksi dan keradangan boleh menyebabkan jerawat ni berdarah, luka dan menyebakan bakteria merebak ke kawasan muka, umie amalkan makan zinc complex ni nak cepatkan sembuh luka jerawat tu.

Vita E - ni nak bagi pudarkan bekas jerawat yang seperti kawah gunung berapi tu. Boelh juga buat masker.

Vita C - mengurangkan keradangan pada wajah dan pudarkan bekas jerawat juga sebab ia dapat memberikan sumber kolagen pada muka dan mencerahkan.

ESP -  membaik pulih tisu muka yang dah rosak disebabkan jerawat. Ia juga bertindak untuk melicinkan wajah kerana sumber makanan dari soya yang semulajadi dapat menganjalkan kulit muka dan bagi muka lebih gebu.



Selain mengambil makanan tambahan/suplement, umie pun guna produk shaklee untuk membersihkan wajah.

 http://athiyyah-hannani.blogspot.com

Gentle Action Makeup Remover - setiap malam sebelum tidur, umie akan bersihkan wajah dengan makeup remover ni. Ia bertindak membersihakan segala kotoran termasuklah kesan produk kosmetik pada muka. Kalau tak keluar rumah pun.. just masak jer pun umei guna makeup remover ni. Habisla segala daki pun boleh hilang..hihihi

Pencuci muka terdiri daripada 2 .. boleh pilih:

  1. Gentle Deep Foaming Cleanser - kalau kulit muka berminyak.. amat digalakkan pakai pencuci muka ni sb ia mengeluarkan byk buih yang boleh menyingkirkan minyak pada wajah atau pun boleh pilih;
  2. Pencuci Muka Enfuselle - ni untuk kulit muka normal hingga berminyak. 
Umie pernah guna kedua-dua jenis pencuci muka ni.. dan kedua-duanya memang sesuai. dan ia bergantung juga kepada bajet anda..hehehehe
 
So.. kalau nak atasi masalah jerawat ni, kena kenalpasti dahulu punca jerawat tersebut.. dan saya sebagai Pengedar Sah Shaklee anda akan memberikan konsultansi percuma untuk anda.

Saya pernah mengalami masalah jerawat dan saya boleh guide anda untuk mengatasi masalah jerawat tersebut dengan produk yang betul.

Jika berminat nak tahu lebih lanjut, boleh hubungi umie... just Whatsapp "No Acne" ke 013.421.5713... Saya sedia membantu anda.




Sunday, October 18, 2015

Berpeluh bagai mandi hujan

Entah apa lah yang menyebabkan hari ni rasa nak bersenam pulak...
Bukan bersenam kat luar rumah okay.. dalam rumah jer.. sb cuaca tidak mengizinkan dan memandangkan esok pun sekolah di Putrajaya pun cuti sebab jerebu teruk.

harap-harap la lepas ni bersenam dan berterusan.. target nak loose weight kan sb berat badan statik lepas raya puasa hari tu..n aik turun tang tu jer... turun byk xda..


http://athiyyah-hannani.blogspot.com

Beli kasut dah lama... tp hari ni baru nak rasmikan...nasib baik warna pink..kalau tak husband dah rembat kasut ni..ehhehe.... kasut ni umie beli khas utk aktiviti dalam rumah jer.. kayuh basikal dan zumba, senam sikit-sikit jer...



Sebelum bersenam tadi.. umie minum dulu Performance Drink dan Cinch Energy Tea. 

Performance Drink ni tujuannya untuk kekalkan air dalam badan time bersenam. Supaya x badan tak letih sb time bersenam peluh banyak keluarkan. Then, Cinch Energy Tea ni sesuai untuk nak mulakan bersenam. Energy booster.. makin bertenaga dan cergas jer... then 1 lagi.. kalau badan rasa malas-malas tu boleh la try minum Cinch Energy Tea...Shaklee gak punya...


Kayuh baru 2km...7 minit... tp peluh bagai mandi kat hujan jer.. menitik tak berhenti-henti.. tp memang puas hati sb peluh keluar time bersenam.

Hari ni senam ringan-ringan jer.. zumba pun 10 minit jer sb tak brapa familiar lagi dengan step zumba tu..hehee..



So inilah Performance Drink yang umie maksudkan tu.. perasa oren... serbuk.. boleh bancuh dan minum hari-hari.. rasa bertenaga jer... so... esok jgn lupa bersenam lagi yer...

Jom join umie bersenam... awak bersenam kat rumah awak.. saya bersenam kat rumah saya okay...hehehehe

Kalau ada yang berminat nak try performance drink ni boleh roger umie... 1 tin ni boleh beli sebab mampu beli... kalau u all ada cirit-birit pun boleh minum untuk gantikan air 100plus tau...

boleh contact umie 013-421-5713 (whatsapp)

Saturday, October 17, 2015

Clearance Sale Vitamin E

Korang Tau Tak?


Bulan ni memang hebat sale Shaklee sb bagi Vitamin E nak clearkan sale... Vitamin E ni expired Januari 2016... walaupun expired bulan Januari 2016 tp produk shaklee ni boleh jer makan walau pun expired 3-6 bulan dari tarikh pada botol tersebut.

Macam mana nak bezakan mana makanan yang boleh di makan lagi kalau ada label "baik sebelum/best before" atau "guna sebelum".

Kalau "baik sebelum/best before", makanan tersebut masih boleh dan selamat untuk dimakan walaupun telah melepasi tarikh pada produk tersebut sekiranya ia belum mengubah rasa, warna dan bentuk produk tersebut.. Kalau produk shaklee ia adalah baik sebelum/best before.

Kalau "guna sebelum", untuk makanan yang cepat rosak dan perlu dihabiskan pada tempoh yang telah ditetapkan pada label makanan tersebut.

So dah tahu ni, usah la membazir k..boleh jer makan lagi...



http://athiyyah-hannani.blogspot.com


Vitamin E ni antara yang hot produk. Hot produk untuk mereka yang ingin tambil lebih cantik, miliki kulit yang gebu, kesan parut jerawat yang makin pudar, garis-garis halus makin berkurang.

Nak dapatkan kesan vitamin E yang bagus pada kulit kena la pilih vitamin yang bagus juga. Yang penting kandungan pada vitamin E tersebut. 

D-alpha tocopherol adalah kandungan yang terdapat di dalam Vitamin E dari Shaklee iaitu produk tersebut adalah semulajadi.

DL-alpha tocopherol pula adalah produk sintetik dan bukan semulajadi.

 


Bulan ni adalah bulan last untuk mendapatkan vitamin FREE... Rebutlah peluang ini untuk dapatkan Vitalea Iron Formula secara PERCUMA sekiranya anda mendaftar sebagai Pengedar Sah Shaklee.. Wlaupun namanya pengedar, tak semestinya kita menjual.. join ahli dapat banyak keuntungan dan kemudahan yang Shaklee bagi selama kita makan sendiri produk Shaklee ni.

http://athiyyah-hannani.blogspot.com

Tahun ni genaplah 100 tahun untuk VITALEA.. sebab tulah Shaklee bagi percuma kepada ahli baru yang mendaftar.. ulang tahun ke 100 ok... bulan sebulan 2 produknya tapi dah 100 tahun.

Saya bangga dapat join sebagai pengedar sah Shaklee... sb produknya bukan baru ditubuhkan tp dah bertahan lama dipasaran.

So.. rebutlah peluang ni sehingga atau sebelum berakhir 31 Oktober 2015 jam 11.59 mlm.

Berminat untuk mendaftar sebagai ahli... boleh hubungi umie 013-8213930(call) atau pun 013-4215713(whatsapp).



Tuesday, October 6, 2015

MLM vs Sistem Piramid Skim Cepat Kaya

Dulu umie ingatkan MLM dan Sistem Piramid ni adalah 2 benda yang sama tp rupanya jauh beza bagai langit dan bumi.

Sepanjang umie baru nak terjebak dengan bisnes ni... pernah sekali dulu di approach oleh peniaga skim cepat kaya ni.. Perkara ni berlaku pada tahun 2007, umie baru jer datang ke Semenanjung. Janji jumpa di sebuah kedai mamak berdekatan rumah di Rumah Flat Presint 9 yang suatu ketika dulu dikenali sebagai Flat Antabangsa.

Adalah kawan umie ni yg dulunya serumah time menyewa di kawasan Pandan Indah, KL.. ajak jumpa.. Ingatkan ajak jumpa sebab dah lama tak jumpa.. rupanya ada udang di sebalik mee.. rupanya nak kenalkan bisnes yang dia tengah buat yang menguntungkan tu..

Setelah mendengar dengan jelas penerangannya...umie tak nak join... sanggup ker nak g pinjam kat bank RM20K.. bukan RM20.00 okay...siap nak ukur badan bagai...oo.. tidak.. pantang kalau org pegang badan ni..

Nasib baik la umie masa tu memang x suka nak buat bisnes.. dengan pengetahuan yang sikit, pemalu dan kurang yakin pada diri sendiri.. nak jual brg pada org lain lagi la tak sanggup.. nak angkat muka tgk muka org pun xboleh nak tegak 90 darjah....hehhehe

So.. u all mungkin keliru dengan MLM dan Sistem Piramid ni kan.. ramai yang mengatakan mereka membuat MLM tapi pada dasarnya mereka menggunakan Sistem Piramid.

Beza MLM dan Sistem Piramid

Sistem Piramid

  • merujuk kepada seseorang yang menyertai sistem tersebut, melabur sejumlah wang dan mengajak ahli lain untuk melabur sejumlah pelaburan yang sama.
  • Kebiasaannya, ahli akan dibayar mengikut jumlah ahli yang ditaja atau berkembangnya kumpulan tersebut.
  • Semakin ramai ahli, semakin byk bonus yang diperolehi oleh uplinenya(orang menaja ahli)
  • Penjualan barangan atau perkhidmatannya pula tidak setimpal dengan jumlahwang yang dilaburkan oleh ahli.
 
https://ms.wikipedia.org/wiki/Skim_piramid

MLM (Multi Level Marketing) 

  • MLM adalah suatu perniagaan alternatif iaitu pemasaran yang dilakukan melalui banyak level (tingkatan)
  • MLM ni konsepnya lebih ke atas atau kebawah/ lebih ke kiri dan ke kanan (grow deeper and grow wider)
  • melibatkan penjualan produk kepada pelanggan dan meneroka peluang bersama-sama orang lain.
  • sekiranya anda masuk lambat dalam sesuatu organisasi ia akan masih menguntungkan anda sekiranya anda membuat penjualan atas usaha sendiri dan tanpa usaha tiada keuntungan yang akan anda dapat.
  • Tidak kira masuk awal atau lambat, bonus/komisen akan dikira bersadarkan kepada usaha masing-masing.



Ok..itu saje sedikit penerangan ringkar yang umie fhm perbezaan MLM dan Sistem Piramid ni. Umie harapkan u all jgn keliru bentuk perniagaan seakan MLM tp pada dasarnya ia adalah menggunakan Sistem Piramid.

Dengan sedikit info yang umie faham ni, moga u all dapat membezakannya dan lebih maju dalam bisnes tanpa ditindas oleh upline.

Saturday, October 3, 2015

Tragedi Oktober Shaklee


Korang tau tak?

Memang tragedi Oktober betul tahun ni... Sebab promo shaklee memang akan ingat sampai bila-bila..


http://athiyyah-hannani.blogspot.com

Untuk anak anda yang inginkan lebih zat vitamin dalam badan. Amalkan pengambilanvitalea for children yang kaya dengan vitamin sesuai untuk gigi, tulang dan tumbesaran anak anda.


http://athiyyah-hannani.blogspot.com

Promosi Gla Complex dan Omega Guard. Apabila anda membeli 6 botol Gla dan Omega Guard dengan harga 6 botol.. anda akan mendapat 7 botol kesemuanya. Jimat.. boleh kongsi 1 family atau rakan ofis anda.



http://athiyyah-hannani.blogspot.com

Kalau just nak beli 2 botol sahaja pun boleh.. Beli 2 dapat 5 % diskaun.




http://athiyyah-hannani.blogspot.com

wahhhhh.. bestnya... ni yang paling best tp kena cepat bertindak okay... Beli 1 percuma 1.. Jimat RM157.94 utk 1 botol vita e. Beli dengan harga RM157.94 pun dapat 1 tp dapat lagi free 1. Ni sementara stok masih ada.. kalau stok habis.. melepas lah anda...

So, saper yang berminat nak dapat semua promo di atas, boleh hubungi umie 013.421.5713 (whatsapp/sms) jer.. secepat mungkin umie akan reply.





Friday, October 2, 2015

Asid Lemak Omega-3

Asid Lemak Omega-3

Omega-3 terdapat dalam beberapa jenis ikan, minyak, biji, dan kacang, yang mempunyai ciri-ciri anti-radang untuk membantu melawan penyakit kardiovaskular dan mencegah serangan jantung dan stroke.

Kajian juga menunjukkan bahawa diet yang tinggi dalam Omega-3 boleh mencegah beberapa jenis kanser.





Omega guard..

Ni produk promo shaklee bulan ni... umie makan omega ni dah lebih dr 2 thn.
Kalau kita amalkan makanan tambahan... pastikan ia semulajadi.... kerana bahan semulajadi pada produk shaklee inilah yg membuatkan umie tetap bersama shaklee.. umie yakin dengan shaklee...